Studenter fra Ungarn kan løse mangelen på psykologer i distriktskommuner

Kun halvparten av kommunene i Norge har kommunepsykologer. Denne tjenesten vil bli et krav i år 2020. Nå kan løsningen bli å hente norske psykologistudenter fra Ungarn.

Marianne Mergård

ØNSKER JOBB I NORGE: Marianne Melgård er student ved Eötvös Loránd University (ELTE) i Ungarn. Hun tror mange av medstudentene er motivert for å reise til mindre steder i Norge for å jobbe.

Foto: Maria Skarpaas Andersen / Privat

Alle kommunene i Norge skal ha kommunepsykolog innen 2020. Et mål særlig flere små kommuner sliter med å nå. I ett og et halvt år har studenter ved psykologiutdanningen til Eötvös Loránd University (ELTE), ikke fått godkjent autorisasjon i Norge. Nå kan nettopp disse studentene bidra til å løse problemet.

– Her ved ELTE er det motiverte studenter som ønsker å jobbe som psykologer. De har tatt utfordringen med å flytte til et fremmed land, helt alene og uten nettverk, sier Marianne Melgård.

Nylig kom helseminister Bent Høie med beskjeden om at de som startet på mastergraden i Ungarn før 2016, likevel kan få autorisasjon i Norge. Betingelsen er at de tar et ekstra utdanningsløp på 12 måneder. De 84 elevene som var under utdanningsløpet på et lavere nivå da endringene tredde i kraft, har ikke fått tilbud.

– Jeg tror mange av mine medstudenter er motivert for å reise til mindre steder i Norge dersom de får jobb, sier Melgård. Hun er sisteårsstudent ved profesjonsutdanningen i psykologi i Ungarn.

Studentene fra Ungarn betyr mye

– For oss som er en liten distriktspoliklinikk, betyr dette at ELTE-studentene kanskje ser en framtid som psykologer med autorisasjon hos oss, sier Joakim Varvin i barne- og ungdomspsykiatrien i Kristiansund.

Han har for tiden to studenter fra Ungarn på poliklinikken, og er fornøyd med at helseministeren har snudd i saken.

Men det er ikke bare Joakim Varvin som må tenke smart. En oversikt fra Helsedirektoratet fra 2017, viser at bare halvparten av kommunene i landet har kommunepsykolog. I Finnmark har bare seks av 19 kommuner psykolog, viser tall fra fylkeslegen.

Studentene kan løse krisen

Arne Holte

Professor i helsepsykologi, Arne Holte, mener ELTE-studentene kan være med å løse psykolog-krisen i Kommune-Norge.

Foto: Lene Solbakken

Professor i helsepsykologi, Arne Holte, foreslår at kommuner rekrutterer psykologer fra universitetet i Ungarn. Fylker med stor mangel, som Finnmark, bør i særlig grad vurdere muligheten.

– De bør gå på frierferd til Ungarn for å få disse studentene til landsdelen. Det er mange som skal kurses og få veiledet praksis. Her bør Finnmark fylkeskommunen og KS (kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon) slå seg sammen, sier Holte.

Han mener det er mulig å rekruttere mange av studentene til ledige stillinger i fylket.

Kan være interessant for Finnmark

Kristina Hansen

KS-leder i Finnmark, Kristina Hansen, er positiv til å rekruttere psykologistudenter fra ELTE dersom myndighetene godkjenner utdannelsen.

Foto: Allan Klo / NRK

– Dersom myndighetene åpner for å gi norske studenter fra Ungarn autorisasjon i Norge, kan dette gi muligheter for Finnmarkskommuner, sier lederen for KS i Finnmark, Kristina Hansen.

Dersom psykologistudenter fra Ungarn, eller andre steder, kan bli godkjent under visse vilkår i Norge, byr det på muligheter.

– Da kan det være smart å rekruttere studentene for å unngå å sitte uten psykologer.