Hopp til innhold

Ble bedt om å bytte jobb fordi hun er kvinne – nå vil «alle» jobbe for henne

For en uke siden opplevde skipper Sandra Andersen Eira at menn snakket babyspråk til henne. Nå er innboksen full av jobbsøknader.

Sandra Andersen Eira

Fiskeskipper Sandra Andersen Eira er snart klar for årets vinterfiske. Hun har opplevd mange negative tilbakemeldinger som i et mannsdominert yrke. Etter at hun gikk ut med sin historie, har hun fått mye støtte.

Foto: Kristin Forland / NRK

– Det har vært hektisk! Det tok mer av enn jeg noensinne kunne ha forestilt meg, sier skipper og fisker Sandra Andersen Eira fra Porsanger.

Fra å få beskjed om å finne seg et kvinneyrke, får hun nå henvendelser fra folk som ønsker å jobbe for henne.

Sandra Andersen Eira

Sandra Andersen Eira fra Porsanger har fått mange henvendelser fra folk som vil dele sine egne eller andres historier om diskriminering. – Det er alt og alle som tar kontakt. Det er privatpersoner fra Norge, Island, Danmark, Sverige og Færøyene. Media tar kontakt, foreninger, og fiskere, sier Andersen Eira.

Foto: Kristin Forland / NRK

Innboksen full

For kun en uke siden la skipperen ut et hjertesukk på Facebook hvor hun reagerte mot de negative holdningene hun møtte i fiskeryrket.

– Tålmodigheten gikk bare slutt en kveld. Jeg var lei og irritert og skreiv en status, og tenkte at det var det, sier Andersen Eira.

Men den siste uka har hun fått massiv støtte, og mange er forespørsler fra folk som ønsker å jobbe for henne.

– De aller fleste er menn, og det er så mange at jeg ikke har tellinga. Mange spør om jeg har plass til dem på båten nå eller i framtida.

Forespørslene er så mange at hun kunne ha fylt opp sin egen fiskerflåte, men foreløpig er det kun plass til henne selv og en til.

– Hadde jeg hatt en større båt, så hadde det absolutt vært muligheter.

– Vi trenger flere som Sandra
Åsulv Solstad

Åsulv Solstad i Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Dette viser det jeg har sagt tidligere: Vi trenger flere som Sandra, og ikke færre, sier Åsulv Solstad i Likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Det er interesser og evner som skal være avgjørende for yrkesvalg, og ikke kjønn. Derfor er det veldig viktig at kvinner og menn som går nye veier, blir møtt med den respekten som Sandra nå får, føyer Solstad til.

Han har i likhet med flere andre, reagert på den opplevelsen skipperen har hatt. Nå håper han på en endring.

– De utfordringene Sandra har gitt uttrykk for, er ikke unike. Derfor trengs en politikk som gjør det lettere å velge det yrket du ønsker, slår Solstad fast.

Sandra Andersen Eira er båteier og fisker. Hun er lei av å ikke bli tatt på alvor.

Her lister Sandra Andersen Eira opp noe av det hun har opplevd siden hun valgte å starte opp innen fiskeryrket. På havet er det ingen som bryr seg om hun er kvinne, så lenge jobben blir gjort. Det er på land hun møter skeptikere.

Holdningsendring

Kun en uke er gått, men allerede føler Sandra Andersen Eira at det er en holdningsendring på gang.

– Det er mange som har blitt provosert av historien, og jeg selv er blitt provosert av å høre andres historier, så jeg føler absolutt at dette er noe som er i fokus nå.

– Det er rake motsetningen fra situasjonen for en uke siden.

Føler du at din historie har hjulpet?

– Absolutt. Man får fokus på det, samfunnet blir mer bevisst og man kan ta tak i selve holdningsproblemet i samfunnet.

Eira synes det er spesielt artig at hennes egne kollegaer på sjøen har engasjert seg.

– De er helt på lag med å kjempe mot en slik holdning.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark