NRK Meny
Normal

Asylaktivist vil ha rent rulleblad

Mandag ble Eirik Nilsen frikjent for å ha hjulpet asylsøkere. Merete Eriksson gjorde det samme, men godtok boten hun fikk. Nå vil hun ha den omgjort.

Asylaktivister

Merete Eriksson prøvde å frakte asylsøkere fra området ved mottakssenteret i Kirkenes. Før hun ble pågrepet, ble hun fratatt førerkort og vognkort av politiet.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Jeg godtok boten på det tidspunktet fordi jeg ikke orket alt styret. Jeg har familie og barn, og visste ikke hvordan det kom til å gå, sier Eriksson.

Etter at asylaktivist Eirik Nilsen i dag ble frifunnet i Øst-Finnmark tingrett for å ha hjulpet syriske flyktninger til kirkeasyl i 2016, vil nå hans med-aktivist Merete Eriksson vurdere å få sin egen dom omgjort. Hun fikk i likhet med Nilsen 5000 kroner i bot, men valgte å betale denne.

– Jeg sa i avhørene at jeg mente jeg ikke hadde gjort noe galt, men da jeg likevel fikk boten så godtok jeg den for å slippe mer styr. Men det var godt Eirik stod i stormen. Det skal ikke være kriminelt å hjelpe folk som trenger det, sier hun.

Advokaten tror på omgjøring

Asyladvokat Brynjulf Risnes som har forsvart Eirik Nilsen, mener det er en viktig prinsipiell sak, og sier han er klar til å ta saken til Eriksson så fort dommen mot hans klient blir rettskraftig.

– Hvis dommen mot Eirik Nilsen blir stående så tror jeg det er stor sannsynlighet for at vi kan få omgjort de to andre sakene også, sier Risnes.

I tillegg til Nilsen og Eriksson fikk også Merete Nordhus en bot på 12000 kroner. NRK har ikke vært i kontakt med Nordhus.

Arresterte asylhjelpere i Kirkenes

Disse tre personene ble arrestert og siktet etter utlendingsloven og straffeloven, etter at de forsøkte å hjelpe asylsøkere å rømme. Fra venstre: Merete Eriksson, Eirik Nilsen og Merete Nordhus.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Ikke overrasket over frifinnelse

I dag falt dommen i Øst-Finnmark tingrett, som frifinner Nilsen. Risnes sier han ikke er overrasket over utfallet, og mener dette er en viktig og riktig rettsavgjørelse.

Advokat Brynjulf Risnes

Advokat Brynjulf Risnes sier det bør være aktuelt å gjenoppta sakene til Eriksson og Nordhus.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Jeg mener det er ganske klart at det Nilsen har gjort ikke er en straffbar handling. Han driver med humanitært arbeid. Det er viktig at vi får rettsavgjørelser som gjør dette klart, sier advokaten.

Merete Eriksson er glad Nilsen ble frifunnet, og håper denne saken kan sette presedens for liknende saker.

– Det er fantastisk, ikke bare for meg, men for alle som hjelper mennesker som er i nød, sier aktivisten.