Normal

Arrangerer protestmarkering mot gruvedrift

– Finnmarksfjordene er ingen avfallsplass for gruveindustrien, uttaler Naturvernforbundet og Natur og Ungdom. De har varslet at de blir høylytte i dag i Alta sentrum i sin kampsak.

Finnmark Natur og Ungdom

MOT GRUVEDRIFT: Med lenker, kamprop og plakater skal Natur og Ungdom forsøke å stoppe gruveplanene i Repparfjord. Bildet er fra juni 2014 da et 50-talls ungdommer var samlet for å trene på sivil ulydighet, i Kvalsund i Finnmark.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Det har skapt brudulje i enkelte miljøer etter at Miljødirektoratet nylig ga gruveselskapet Nussir tillatelse til å slippe ut gruveavfall i Repparfjorden i Vest-Finnmark – og dermed også gruvedriftstillatelse midt i et reindriftsområde.

Naturvernere har nå varslet at de i dag vil arrangere fakkelmarkering og protestappeller i Alta sentrum, mot den planlagte gruvedriften og den såkalte sjødeponeringen.

– Finnmarksfjordene er ingen avfallsplass for gruveindustrien. Naturvernforbundet og Natur og Ungdom arrangerer fakkelmarkeringen for å stoppe Nussir ASA, skriver Naturvernforbundet på sine nettsider (ekstern lenke).

Gamle Folldal verk

DEMONSTRERER MOT DETTE: Nussirs anlegg ved Repparfjorden i Kvalsund.

Foto: Bente Bjercke

– Repparfjord uten gruveslam

Ella Marie Hætta Isaksen

HOLDER APPELL: Ella Marie Hætta Isaksen fra Tana, er leder i Finnmark Natur og Ungdom.

Foto: Christopher Senn / Privat

En av appellantene på torget i Alta er tanajenta, Ella Marie Hætta Isaksen, som tidligere har varslet mulige aksjoner mot gruvedriften.

– Vi vil ha et levende Barentshav uten miljøgifter og Repparfjorden uten gruveslam, uttaler Naturvernforbundet i forkant av dagens arrangement.

Også tidligere altaaksjonist, Tore Bongo, og leder i Norske Samers Riksforbund, Beaska Niillas deltar i markeringen som begynner klokken 17 i ettermiddag.

– Dette må vi tåle

Samepolitikere har nylig uttalt at Nussir-saken kan sammenlignes med altaaksjonene på 70- og 80-tallet.

Nussir-direktøren har uttalt at de fra gruveselskapets side er godt forberedt mot protester.

– Vi er helt klart åpne for at det kan komme innspill. Det er jo slik demokratiet skal være i Norge. Dette må vi tåle, har direktør Øystein Rushfeldt tidligere uttalt til NRK.