Hopp til innhold

Får sende gruveavfall ut i Repparfjorden

Miljødirektoratet har nå gitt Nussir ASA et «ja» og dermed utslippstillatelse for kobbergruve og sjødeponi i Repparfjorden i Kvalsund i Finnmark.

Repparfjorden

I fire år har Nussir ASA ventet på en avklaring på om de får sjødeponi i Repparfjorden.

Foto: Allan Klo

Direktoratet har i fire år behandlet Nussirs utslippssøknad, og i dag kom svaret på Miljødirektoratets egne nettsider.

Boreprøver fra Nussir-feltet

Direktør i Nussir Øystein Rushfeldt har ventet i fire år for å få et svar fra direktoratet. I dag var han lettet over å få et «ja».

Foto: Allan Klo

– Det blir vel som en skiløper som har gått både fem og ti mil, man er ganske utmattet men samtidig veldig glad, sier direktør i Nussir, Øystein Rushfeldt til NRK like etter vedtaket ble offentliggjort.

Har satt «strenge krav»

Direktoratet har satt «strenge krav» til søknaden fra Nussir ASA om gruvevirksomhet i Kvalsund og deponering i Repparfjorden.

– Etter en helhetlig avveining mellom miljøhensyn og samfunnsnytte har vi kommet til at det gis tillatelse til gruvevirksomhet. Vi mener det er miljømessig forsvarlig å gi tillatelse til gruvedrift med de strenge kravene vi stiller, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Ellen Hambro

Vi mener det er miljømessig forsvarlig å gi tillatelse til gruvedrift med de strenge kravene vi stiller, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Foto: Fotograf John Petter Reinertsen

– Vi stiller krav om maksimal tillatt partikkelspredning, veldig strenge krav til overvåkning og krav til at massene legger seg i det området som er regulert til deponi, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Gruvedirektøren selv mener det var riktig å sette strenge krav.

– Vi har vært forberedt på at det vil bli strenge krav og jeg tror det er helt riktig i Norge i moderne tid å ha såpas strenge krav. For en seriøs bransje er det positivt at vi går den veien, sier Rushfeldt.

Tok fire år å få svar

Nussir søkte om løyve i 2011. Miljødirektoratet har det siste året lovt svar ved tre anledninger, og brutt samtlige løfter.

– Det har kanskje vært i drøyeste laget, men det vi vet nå er at prosessen dermed også har vært grundig og da har vi et resultat til slutt som kommer til å stå seg, sier Rushfeldt om ventetiden.

Når tillatelsen nå er gitt er neste punkt på lista å få investorer på plass.

– Det som skjer nå er at vi nå sakte, men sikkert går tilbake til kapitalmarkedet. Jeg regner med at neste halvåret blir brukt til å gjenreise tilliten i markedet.

Repparfjorden

15 prosent går til deponi

​I miljødirektoratets vedtak gir de tillatelse til at 15 prosent av Repparfjorden blir satt av til sjødeponi.

Tillatelsen innebærer produksjon av 50 000 tonn kobberkonsentrat per år fra underjordsdrift og oppredning. Dette medfører et behov for å fjerne omtrent 400 000 tonn ikke-metallholdig gråberg per år.

Fjorden er en nasjonal laksefjord, og det har allerede vært reaksjoner.

Med det samme tillatelsen ble kjent tirsdag, kom nye reaksjoner.

– Skuffende, men ikke uventet. Venstre vil gjøre det vi kan for å stoppe dette, sier Trine Noodt.

Også Natur- og ungdom har allerede varslet at det kan bli aksjoner om tillatelsen ville gå gjennom.

Med lenker, kamprop og plakater skal Natur og Ungdom stoppe gruveplanene i Repparfjord. Lørdag var et 50 talls ungdommer samla for å trene på sivil ulydighet.

Hos Natur- og ungdom finnes det en liste med navn på aksjonsvillige, og den vokser. I fjor sommer inneholdt den 200 navn på personer som vil ta i bruk sivil ulydighet som aksjonsmetode, dersom de ser det som nødvendig i Finnmark. Rundt 40 av disse samlet seg også for et år siden til «treningsleir» ved Repparfjorden, for å øve på å danne lenkegjenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark