NRK Meny
Normal

Ahmed ble kastet ut av Norge – nå kan han bli sendt til krigen

Her går bussen mot den norskrussiske grensen. Halvannen uke senere var Ahmed utvist fra Russland.

Sendt ut av Norge

Her blir Ahmed sammen med Abdullah Ali og 11 andre asylsøkere hentet ut fra Ankomstsenter Finnmark på Høybuktmoen utenfor Kirkenes den 19. januar. De ble returnert over Storskog grensestasjon til Russland.

Foto: Ole-Tommy Pedersen / iFinnmark.no, Ole-Tommy Pedersen / iFinnmark.n / NTB scanpix

May Altai

May Altai kjemper for Ahmed og Abdullah.

Foto: Privat

– Ahmed er veldig redd. Han ringer nesten hele tiden og spør om det er noe nytt, forteller aktivist May Altai.

Ifølge VG ble asylsøkeren Ahmed fra Jemen returnert over den norskrussiske grensen på Storskog få timer før visumet hans til Russland gikk ut.

Dette var i januar, samtidig som den jemenittiske asylsøkeren Abdullah Ali, også han fra det krigsherjede Jemen, ble sendt ut av Norge.

I dag, onsdag, ble det som NRK omtalte, kjent at Abdullah Ali likevel vil få realitetsbehandlet asylsøknaden sin i Norge.

Utvist

Men for Ahmed er situasjonen imidlertid høyst usikker. Til NRK opplyser Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) at Ahmed ble utvist fra Russland 29. januar. Asylsøkeren har 10 dager på seg til å klage på vedtaket.

– Etter disse 10 dagene har han fem dager på seg til å forlate Russland frivillig. Deretter står han i fare for uttransport til Jemen, forklarer fullmektig i saken, Cecilia Sognnæs i NOAS.

Foreningen av 12. januar sier til NRK at Ahmed vil ikke stå frem med etternavn av hensyn til at saken hans ikke er vedtatt realitetsbehandlet.

Han skal også angivelig stå i fare for forfølgelse i Jemen. I tillegg er sikkerhetssituasjonen i landet høyst ustabil.

Etter den arabiske våren i 2011, de politiske protestene som gikk som en bølge gjennom deler av Midtøsten, har ting stadig blitt verre for Jemen. Det herjer i dag en full borgerkrig i landet.

Full stans

Ifølge May Altai skal Ahmed nylig ha mistet 10 familiemedlemmer i et bombeangrep i hovedstaden Sana.

Jemenitter sendt ut av Norge

Cecilia Sognnæs i NOAS mener sakene med de to jemenittene er et eksempel på problemer med asylpolitikken.

Foto: Privat

Norge har innført full stans av returer til Jemen av personer med endelig avslag på sine asylsøknader.

NOAS frykter imidlertid at personer som blir sendt ut av Norge til Russland, vil bli sendt videre til land der de risikerer forfølgelse, blant dem Jemen.

– Nå står Ahmed i en slik situasjon, men har litt flere dager på seg enn Abdullah som egentlig må forlate Russland førstkommende lørdag, sier Sognnæs.

Møte i Moskva

NOAS opplyser at det planlegges et møte i Moskva mellom norske myndigheter, Human Rights Watch og Ahmed og Abdullah Ali.

– Ahmed hadde gitt opp, men han er ved godt mot nå og håper på det beste, sier aktivist May Atai.

Samtidig er NOAS kritisk til den norske asylpolitikken.

– Disse sakene er et prakteksempel på at det det er så ille som vi hadde håpet på at det ikke skulle være. Nå ser vi at forutsetningene for å returnere til Russland ikke har slått til. En asylsøker som står i fare for å bli utsendt videre til Jemen er en direkte konsekvens av at Norge sendte ham til Russland, sier Sognnæs.