NRK Meny
Normal

– Takk for deres avgjørende bidrag i krigen

Fridtjof Haug (98) ville egentlig ikke ha medaljen.

Utdelig av minnesmedalje Alta

Denne skulle vi ha fått for lenge siden, sier veteranen Fritjof Haug. Han synes ikke det er morsomt å stå igjen bare to stykker på seremonien.

Foto: Gyda Hesla / NRK

– Hvorfor kunne det ikke gjøres tidligere? Denne skulle vi ha fått for lenge siden, sier veteranen. Han synes ikke det er morsomt å stå igjen bare to stykker på seremonien.

– Gud har latt oss leve så lenge så vi kunne få være med på dette, men det kan nok være både glede og sorg i dette.

I forbindelse med markeringen av 70 års jubileet for frigjøringsdagen, fikk to veteraner fra Alta Bataljon regjeringens minnemedalje.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hedersgjestene

Hedersgjestene, veteranene Fritjof Haug og Ingvald Heitmann, fikk i dag utdelt regjeringens minnemedalje.

Foto: Gyda Hesla / NRK

Fridtjof Haug er 97 år i dag. Han er en av svært få gjenlevende av de som kjempet med Alta bataljon våren 1940. Sist gang veteranene ble hedret var i 1992, da fikk de deltakermedaljen fra bataljonen og takkediplom.

LES OGSÅ: – Da de ropte «ild», kom tårene. Så siktet vi og skjøt

21 år gammel ble han sammen med resten av de unge mennene i Alta bataljon sendt ut for å stanse fremrykkingen av tyskerne i området rundt Narvik. Et vanskelig og farlig oppdrag der tyskerne var bedre trent for krig og hadde langt bedre utstyr.

Alta bataljon

Oberst Arne D. Dahl, som ledet den dårlig utstyrte Alta bataljon i kampen mot nazistene, skrev boka «Med Alta bataljon mot tyskerne». I boka skriver han at sannheten var at Alta bataljonens soldater for 95 prosents vedkommende bestod av fiskere og småbønder fra Vest-Finnmark.

Foto: Fra boka Alta bataljons historie. Foto fra Reier Greiner.

Heder til alle

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide var ikke selv tilstede under medaljeseremonien på Altagård, men hilsningen fra henne til veteranene ble lest opp av Altas ordfører, Laila Davidsen.

Laila Davidsen, ordfører Alta.

En rørt ordfører, Laila Davidsen, holdt tale til veteranene.

Foto: Gyda Hesla / NRK

– Forsvarsministeren uttrykker takk og anerkjennelse til Nord-Norges innsats under andre verdenskrig, til 6.divisjons avgjørende bidrag til den allierte seier i Narvik 28. mai 1940 og til Alta bataljons særlige bragder under ekstremt vanskelige forhold i fjellandskapet rundt Narvik, sa Davidsen fra talerstolen.

I hilsningstalen understrekte hun at overrekkelsen av Regjeringens minnemedalje er det offisielle og synlige uttrykk for anerkjennelse og heder til hver og en av de gjenlevende soldatveteranene fra Alta bataljon.

Alta bataljon på Altagård

Alta bataljon på Altagård.

Foto: Lånt ut av Even Blomkvist