Normal

– Statoil sliter med troverdigheten

I kveld møtte Nordkapp-samfunnet Statoil i et åpent folkemøte i Honningsvåg.

Kari Lene Olsen

Kari Lene Olsen er leder av Arbeiderpartiet i Nordkapp.

Foto: Hilde Wøhni Joachimsen / NRK

– Jeg mener at Statoil sliter litt med troverdigheten sin, når de lanserer beslutning om FPSO på Johan Castberg i Sandefjord, deretter må ordfører invitere Statoil til Nordkapp for å gi oss informasjon, sier leder av Arbeiderpartiet i Nordkapp, Kari Lene Olsen.

Tidligere i år kunngjorde Statoil at det blir en offshore-løsning (FPSO) på Johan Castberg-feltet i Barentshavet, istedenfor en ilandføring til Veidnes i Nordkapp kommune.

Hun mener lansering om løsning i Sandefjord sammen med utsettelse av ilandføring på Veidnes kan skade omdømmet til Statoil.

Torsdag kveld møttes Statoil og Nordkapp kommune i et åpent kommunestyremøte i Honningsvåg.

Her fortalte oljeselskapet at de jobber med muligheten for ilandføring som et sideprosjekt. Statoil var også klar på, ifølge Olsen, at ilandføring er et samarbeidsprosjekt med OMV, ENI og Lundin. Beslutningen må gjøres i fellesskap og skal være lønnsom.

– Statoil var også klar på at vi ikke må ønske en samtidighetsbeslutning politisk, noe som er ønsket fra oss politikere i Nordkapp, og som innebærer at stortingspolitikerne ikke gir klarsignal til utbygging av Castberg før det er sikret aktivitet på land.

Optimist

Oljefeltet Johan Castberg i Finnmark er det største oljefunnet på norsk sokkel som ennå ikke er bygget ut.

Statoil la først en plan for ilandføring av oljen på Veidnes, som ligger i Nordkapp kommune. Men i januar snudde de, og kunngjorde at de heller går for produksjon til havs gjennom en Offshore-løsning.

Til tross for varierende signaler fra Statoil er Ap-lederen optimist:

– Jeg er optimist inntil beslutningen foreligger men blir samtidig betenkt når Statoil sier at de ikke vil ha en samtidighetsbeslutning.

Det har ikke lyktes NRK Finnmark å få en kommentar fra Statoil i denne saken.