– Sami Pride gjør at jeg kan være den jeg er

Helga blir enda mer fargerik enn vanlig i Karasjok. For Ranja Berg Kopseng betyr Sami Pride ekstra trygghet. – Et slikt arrangement gjør at jeg kan være den jeg vil og elske den jeg vil, sier hun.

Ranja Berg Kopseng

Ranja Berg Kopseng

Foto: Cassandra K Skjaeret

– Målet med et arrangement som dette er jo at det skal bli helt uproblematisk å leve som homofil også i samiske områder, sier Kopseng. Hun er tydelig på at det er på tide at slike arrangementer også blir arrangert samiske kjerneområder.

I fjor ble Sami Pride arrangert i Kiruna i Sverige.

Prega av mobbing

Ranja Berg Kopseng forteller at det homofile i det samiske miljøet er utsatt for mobbing.

– Derfor er det viktig med slike arrangementer slik at folk føler at de ikke er alene. Det er viktig at alle får en aksept for at man kan være akkurat den man selv vil og at resten av lokalsamfunnet ser at det faktisk ikke er noe feil med oss. Vi er vanlige mennesker, sier hun.

Hvordan har det vært for deg å være åpen homofil på hjemplassen i Lakselv?

– For meg har det ikke vært så vanskelig. Jeg er vel kanskje for tøff i trynet til at noen tør å si noe til meg, sier hun.

Sápmi Pride 2015, Karasjok

Fargerikt i Karasjok i helga

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Parade og taler

Lemet Ande Stueng er leder for Sami Pride i Karasjok.

– Det viktigste med hele arrangementet er paraden. Den starter lørdag klokka 15 fra rådhuset i Karasjok, og her vil det være taler fra sametingsrepresentanter fra både Norge, Sverige og Finland, forteller han.

Stueng forteller at de venter et hundretalls deltakere i paraden. Og tilbakemeldingene i Karasjok har vært gode.

– Vi har ikke fått noen negative kommentarer fra lokalmiljøet. Eneste er jo diskusjonen rundt lokalradioens avgjørelse om ikke å sende gudstjenesten på lufta fordi kirka vil være full av homofile, sier han.