– Fantastisk å være islandsk supporter i Norge

Arni Huxley Olafsson i Alta er selvsikker foran kveldens skjebnekamp i fotball-EM.

FBL-EURO-2016-FANZONE-ISL-AUT

På Ingolfs Torg i den islandske hovedstaden Reykjavik feiret islandske fans at landet slo Østerrike og tok seg videre i EM.

Foto: HALLDOR KOLBEINS / Afp

Island i EM

Arni Huxley Olafsson i Alta er optimist foran kampen som du kan se på NRK1 klokken 21 i kveld.

Foto: Privat

– Vi er så få, men vi tror vi er mange flere!

Det sa islendingen Arni Huxley Olafsson som bor i Alta, da han gjestet P1 mandag ettermiddag. Å være islandsk EM-supporter i Norge beskriver han som «fantastisk».

– Nordmennene heier utrolig mye på Island, på samme måte som jeg heier på Norge. Islendinger og nordmenn er så like, og vi har de samme følelsene for hverandre. Vi er godt i slekt, sier han.

Går for seier

I kveld møtes våre oversjøiske naboer i vest, lille Island og store England, i åttendedelsfinale i fotball-EM for menn i Frankrike. Kampen kan du se på NRK1 klokken 21.

Det er anslått at omtrent 10 prosent av befolkningen av Islands drøyt 330 000 innbyggere har reist til Frankrike for å heie hjemlandet sitt til suksess. Og suksess har det blitt.

Ja, så mye suksess har det blitt, at den islandske fotballkommentatoren Guðmundur Benediktsson, nesten mistet stemmen da Island tok seg videre fra gruppespillet med seier over Østerrike forrige uke – den trolig største og viktigste kampen i islandsk fotballhistorie.

Olafsson i Alta er ved godt mot. Han tipper uavgjort, ekstraomganger og straffesparkkonkurranse – og islandsk seier. På sin Facebook-profil har han også i kveld lastet opp en video der han sier at han reiser til Frankrike «når» Island har slått England.

– Presset er på England. Jeg går utfra at de har veldig høye skuldre i kveld, sa Olafsson tidligere i dag.

– Kan bli bedre

Det er langt flere fotballspillere i Norge enn det er innbyggere på Island, men likevel er det Island og ikke Norge som er i EM.

Olafsson har en forklaring på det islandske EM-eventyret. Gode treningsfasiliteter og barn som elsker å spille fotball, mye fotball.

Og til deg som er «søkkimponert» over den islandske EM-innsatsen har Olafssen følgende å si:

– Vi har ikke vist vår beste kamp ennå.