Hopp til innhold

– Alle spillerne fikk gåsehud

I kveld blir det fest på Island. Den vesle sagaøya sikret poeng mot selveste Cristiano Ronaldo og Portugal.

Birkir Bjarnason utligner stillingen til 1-1. En forferdelig forsvarsglipp av Portugal, som lar han stå umarkert og fra fem meter beiner han et innlegg rett i mål.

Laster innhold, vennligst vent..

– Det var helt fantastisk. De sang hele tiden. Jeg tror alle spillerne fikk gåsehud av den støtten vi fikk. Derfor var det viktig å få et poeng slik at supporterne kan få en fin kveld i kveld, sier den islandske Premier League-stjernen Gylfi Sigurdsson om støtten de fikk fra publikum.

– Jeg er rørt over å ha opplevd dette øyeblikket sammen med med disse utrolige supporterne, sier Islands keeper Hannes Thor Halldorsson.

Tidligere Viking-spiller Birkir Bjarnason ble kveldens helt da han scoret Islands aller første sluttspillmål noensinne.

Cristiano Ronaldo

En skuffet Ronaldo måtte tåle uavgjort mot Island.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Det så imidlertid lenge ut til å gå mot en enkel og oppskriftsmessig seier for Portugal. Ronaldo og co kjørte nemlig over Island i store deler av kampen.

Men de islandske EM-debutantene ga seg ikke.

Løpet virket kjørt

Landet med knapt 325 000 innbyggere, har fostret et landslag som nekter å gi opp. De er det minste landet som har deltatt i et stort fotballsluttspill.

Et lag som var nummer 106 på FIFA-rankingen da Lars Lagerbäck tok over som landslagssjef i 2011. Det sier litt om hvor fantastisk denne innsatsen er.

Og da Nani førte Portugal i ledelsen etter en halvtimes spill, virket egentlig løpet kjørt. Resten av omgangen tilhørte Portugal, mens Island kjempet desperat for å forsvare seg.

Saken fortsetter under video

Nani står godt plassert like foran mål, og plasserer ballen trygt i mål.

Forsvarsglipp

Men etter 49 minutter øynet de mange tusen islendingene som var på stadion muligheten til en aldri så liten sensasjon da Birkir Bjarnason beinet ballen i det portugisiske målet.

En forferdelig forsvarsglipp av Portugal, som lot den tidligere eliteseriespilleren (blant annet Viking) stå umarkert.

Også en annen med bakgrunn fra Norge, Bodø/Glimt-keeper Hannes Thor Halldorsson, spilte en svært god kamp mot Portugal og holdt i aller høyeste grad laget inne i kampen.

Soccer Euro 2016 Portugal Iceland

Islands spillere hyller supporterne etter kampen.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

– Vi spilte mot et veldig godt lag og den beste spilleren i verden. De siste minuttene av kampen varte veldig lenge, sier Islands keeper.

Stadig mer frustrert

Et stadig mer fortvilet Portugal forsøkte å jakte utligning, men det islandske laget var godt organisert og forsvarte seg på mesterlig vis.

Island hadde faktisk kun 27,9 prosent ballbesittelse. Det er det laveste et lag har hatt i en EM-kamp uten å tape siden 1980, ifølge Opta.

– Vi gjorde akkurat som planlagt. Portugal var gode, men de slappet litt av og viste svakheter, og det går ikke mot oss, sier Aron Einar Gunnarsson.

Etter hvert viste Ronaldo sin frustrasjon over det islandske forsvaret. Ifølge BBC skal en skuffet Real Madrid-stjerne ha gått av banen uten å takke for kampen.

– Ronaldo slår ut med armene, men han har egentlig bare seg selv å takke. Litt må han jo tåle. Det er lov å ta i litt. Han har jo fysikk som en fribryter, sier NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

– Portugal var ikke gode nok den siste delen av kampen, de gikk litt tom for ideer. Island var gode til å forsvare seg, og Portugal greide ikke å komme opp med noe nytt, mener han.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal