Hopp til innhold

– Øvelsen bekrefter at oljevernet er for dårlig

Hammerfestpolitiker mener rapporten om den avbrutte oljevernøvelsen bekrefter at teknologien man sitter på ikke er god nok, og at den ikke er i stand til å fange opp et mulig oljesøl.

Død fisk i oljesølet ved Langesund

ILLUSTRASJONSBILDE. Oljefeltet Goliat ligger fem mil fra Sørøya utenfor Finnmarkskysten, nærmere land enn noen annen oljeutvinning i Norge i dag. Beredskapen er ikke god nok, mener Hammerfestpolitiker.

Foto: Bjørn Frode Holmgren / NRK

Saken om oljevernøvelsen på Sørøya i Finnmark i april som måtte endres da det blåste opp til frisk bris fra vest, har skapt sterke reaksjoner.

Mannskapene øvde på et tenkt scenario om et utslipp fra Goliat-plattformen, der oljen deretter drev mot kysten. Øvelsen måtte avbrytes da det kom en vestlig frisk bris.

Oljefeltet Goliat ligger fem mil fra Sørøya utenfor Finnmarkskysten, nærmere land enn noen annen oljeutvinning i Norge i dag.

– Beredskap tilsvarende null

Video Enevelde

Gruppeleder i kommunestyret i Hammerfest, Reidar Johansen, sier at vi trenger bedre teknologi for å kunne ha god oljevernberedskap.

Foto: Nyhetsspiller

Reidar Johansen, som er gruppeleder i kommunestyret i Hammerfest, mener at det at mannskapet måtte gi opp å legge ut lenser som skulle hindre olje i å nå land, er et tegn på at beredskapen er for dårlig.

– Den bekrefter jo dessverre at beredskapen under normale værforhold i våre områder er tilsvarende 0, når man ikke kan gjennomføre en øvelse med lenser på yttersiden av Sørøya under de værforholdene som var i april. Det er oppsiktsvekkende, men også et beklagelig faktum, sier han.

Greenpeace reagerer

Kommunikasjonssjefen i ENI, ansvarlig operatør for Goliat, sa i et intervju med NRK at den norske oljeberedskapen er «verdens beste».

– Dersom været er dårlig og man ikke får stoppet utslippene til havs, vil det uansett ikke nå land på grunn av været, sier Andreas Wulff.

Dette fikk Greenpeace til å se rødt.

– Det er en påstand fullstendig utenfor all virkelighet. Hvis det er mye vær og bølger, er det større sannsynlighet for at oljen slås ned i sjøen, i stedet for å drive mot land. Men man kan jo aldri være sikker på at det skjer, sa Truls Gulowsen, leder for Greenpeace Norge.

Sjø full av olje

Olje i sjøen i Mexicogolfen. Johansen tror mange vesentlige naturmiljø ødelagt for lang tid dersom et oljeutslipp skjer og beredskapen er som den er i dag.

Foto: Gerald Herbert / Ap

Takknemlig for oljebrems

– Det bekrefter jo det vi har visst, at den teknologien vi sitter på er for dårlig. Den er for lite utviklet, og er ikke i stand til å fange opp et eventuelt oljesøl til havs. Vi må vente til den kommer inn i land i fjæra på Sørøya eller Ingøya, og da er det for sent, da er mange vesentlige naturmiljø ødelagt for lang tid, sier han.

Han håper at sentrale myndigheter tar tak i rapporten og pålegger aktører i oljebransjen å jobbe enda mer intenst for å bedre beredskapen.

– Så tror jeg vi skal takke for at oljeaktiviteten nå blir litt forsinket av forskjellige årsaker, det blir kanskje ikke så stort trykk på oljeaktivitet i nord som mange tror. Da får man bruke tiden fornuftig til å utvikle teknologien enda bedre, sier Johansen.