Hopp til innhold
Kvinne trimmer.

Treningsplan

Jo mer planlagt treningen din er, jo lettere er det å få gjennomført den og dermed nå de mål du har satt deg. Grovt sett går treningsplanen ut på hvordan du skal trene.

Elever har gymnastikk.

Prinsippet om variasjon

Når vi trener er det viktig med variasjon, å gjøre det samme hele tiden kan fort bli kjedelig. Her er tre ting å tenke på for å variere treningen.

Ung jente i tenårene sitter i sofa med iPad.

Prinsippet om tilpasning

Prinsippet om tilpasning betyr at kroppen din tilpasser seg det du utsetter den for.

Schoolgirl and teacher playing guitar in music class

Prinsippet om progresjon

Progresjon handler om framgang. Når du utsetter kroppen din for stadig vanskeligere øvelser og øver på dette vil du merke en utvikling.

Woman working out excercise in the park

Prinsippet om kontroll

For å få fremgang i treningen og unngå overtrening er det viktig at vi har en viss kontroll med treningsopplegget vårt. Her er noen tiltak for å ivareta kontroll slik at du ikke blir overtrent eller trener feil.

Healthy fitness man prepares to do excercises with a barbell Healthy fitness man prepares to do excercises with a barbell

Prinsippet om belastning

Innenfor trening betyr prinsippet om belastning at du må utsette deg selv for en så stor belastning at kroppen din har noe å strekke seg etter.

Elever i videregående skole. Klatrer i ribbevegg.

Treningsprinsippene

Når du trener eller skal begynne å trene er det til stor hjelp om du kjenner til prinsippene for trening. Dette hjelper deg til å trene smartere, og få mer ut av treningen. Ikke minst hjelper denne kunnskapen deg til å øke sjansen for å fortsette treningen slik at du ikke går lei eller ender opp med skader som setter deg ut av stand til å trene.