Dagbladet 22. mars 1954

Dagbladets forside mandag 22. mars 1954.

Foto: NRK

«Det var klokka halv tre om natten bilen ble sprengt i lufta»

30 kilo dynamitt – ikke en skrue igjen «»

3 arrestert i Polmak. – Vitne beskylder politiet for selv å brenne!

Privattelegram til Dagbladet

VADSØ i dag.

Bilen til lensmannen i Polmak i Finnmark ble natt til i går sprengt i lufta av attentatmenn. Det ble brukt ca. 30 kilo dynamitt, og det er ikke en hel skrue igjen av bilen, en Opel Olympia 1939-modell.

Politiet har arrestert tre menn som mistenkes for å stå bak attentatet. Man antar at sprengningen er en hevnakt fra menn som mistenkes for å lage hjemmebrent. Lensmannen i Polmak har etterforsket flere slike saker i det siste, og bygda hvor de tre er fra, er regnet som den verste til å brenne her oppe.

Det var klokka halv tre om natten bilen ble sprengt i lufta. Smellet var så kraftig at det ble hørt i vid omkrets, og da lensmannen løp ut forå se hva som sto på, fant han bare et hull i jorda der bilen hadde stått. Lensmannen, Jan Olsen, er kjent for å være litt av en hardhaus og lot seg ikke skremme. Han satte straks i gang etterforskning, og arresterte allerede i går tre karer fra Horma i Polmak.

Under etterforskningen kom det fram at det natt til søndag ble stjålet 35 kilo dynamitt og 100 fenghetter fra et lager Veivesenet har. En kasse var brutt opp inne i et skur som også eies av Veivesenet. Under ransakingen i går ble det funnet to kilo dynamitt og noen fenghetter under senga til en av de arresterte. Resten av dynamitten er borte og må være brukt i attentatet.

Folk i Polmak Dagbladets korrespondent har vært i kontakt med, mener bestemt at attentatet er en hevnakt mot lensmann Jan Olsen. Nylig oppklarte lensmannen en stor HB-sak, og et av vitnene i denne saken er nå arrestert som mistenkt for å ha sprengt lensmannens bil. Det ble for øvrig under sakens behandling i retten av tiltalte sagt at «det stinker heimbrent av politiet også». Beskyldningene vakte oppsikt, og får etterspill.

I Polmak og Finnmark for øvrig, og ganske særlig i Horma, florerer hjemmebrenningen som aldri før. Det brennes nær sagt i annethvert hus, og politiet står maktesløst i kampen mot uvesenet.

(Dagbladet, mandag 22. mars 1954)