Hopp til innhold

Tre filmer om radikalisering

Filmskaper Anders Sømme Hammer har gjennom tre Brennpunkt-dokumentarer forsøkt å forstå hva som gjør noen i stand til å drepe. – Filmene handler om radikaliseringprosesser i Afghanistan, Norge og Irak og Syria. Det var ikke et bevisst valg fra starten av, det har heller vært slik at filmene speiler noe av det jeg har vært mest opptatt av fra 2011 til i dag, forteller Sømme Hammer.

Anders Sømme Hammer

Anders Sømme Hammer liker å komme tett på hendelsene han dekker ved å være tilstede over lang tid og filme selv.

Foto: NRK

Frilansjournalist Anders Sømme Hammer

Anders Sømme Hammer ønsker å forstå hva som skjer når folk blir radikalisert.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– I alle filmene ser vi at mennesker legitimerer det at de kan drepe utfra en politisk og/eller religiøs overbevisning. Men jeg tror samtidig det kommer frem at det kan være flere faktorer som spiller inn, sier Anders Sømme Hammer om filmene han har laget for NRK.

– Jeg liker å arbeide åpent og stole på at seerne selv kan ta stilling til det de ser, og ikke at jeg som moralsk rettleder forklarer hva folk skal mene. Det er ikke ett enkelt svar eller én mulig tolkning, og jeg syns det bare er fint om seerne reagerer og reflekterer ulikt.

Mobilopptak fra demonstrantene

Hammer ankom byen Mazar-e-Sharif i Nord-Afghanistan morgenen etter angrepet på FN-kontoret 1. april 2011. Da fikk han se de første amatøropptakene av angrepet, og forsto at mange av demonstrantene hadde filmet selv.

– Gjennom det påfølgende året samlet vi inn en stor mengde mobilopptak som demonstrantene selv hadde filmet før, under og etter angrepet, forteller Hammer.

Gjennom intervjuer, hemmelige dokumenter og de unike videopptakene fortelles historien om hva som egentlig skjedde under angrepet.

Mazar-angrep 2

I april 2011 stormet demonstranter et FN-kontor i Nord-Afghanistan og drepte Siri Skare og seks FN-kolleger. I denne dokumentaren fortelles en helt ny historie om hva som egentlig skjedde.

Overvåkingsbilder fra terrorangrepet

Dokumentaren «Terroristen fra Larvik» forteller om Hassan Dhuhulow, som deltok i en brutal nedslakting av tilfeldige mennesker på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Minst 67 mennesker døde.

Kort tid etter at terrorangrepet inntraff i Nairobi i september 2013, ble det klart at det var montert svært mange overvåkingskameraer på kjøpesenteret Westgate.

– I Nairobi lyktes jeg med å samle inn de sensitive opptakene fra over 100 kameraer. Så vidt jeg vet er det bare én annen TV-kollega, som lagde en HBO-dokumetnar, som sitter på det samme materialet.

Hassan Dhuhulow kom til Norge da han var en ung gutt. I fjor deltok han i en brutal nedslakting av tilfeldige mennesker på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Minst 67 mennesker døde. Hva fikk Dhuhulow til å reise fra en rolig, norsk småby for å bli terrorist? Når ble han radikalisert? Vi har fulgt i hans fotspor, og møtt ofrene og de etterlatte i Nairobi.

Hassan Dhuhulow deltok i en brutal nedslakting av tilfeldige mennesker på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Dokumentaren «Terroristen fra Larvik» følger hans reise fra en rolig, norsk småby til terrorangrepet på Westgate.

Tett på med eget kamera

I sin tredje Brennpunkt-dokumentar følger Sømme Hammer den unge norsk-kurderen Hosheng Kerkuki i en måned ved fronten utenfor Kirkuk i Irak. Med norsk feltuniform kjøpt på Finn.no kjemper 24-åringen fra Groruddalen mot IS i Irak.

I Irak har Sømme Hammer filmet selv.

– Det er nyttig å samarbeide med en fotograf, men jeg oppholder meg i felt måneder av gangen. Jeg filmer hele tiden, men det er ikke alltid klart fra starten om jeg skal skrive eller lage film. Da er det vanskelig å samarbeide fast med en fotograf, sier Hammer.

– Jeg liker også nærheten jeg kan få ved å bevege meg alene med et kamera. Jeg bruker et enkelt, ofte håndholdt, kamera og supplerer med tre GoPro-kameraer som jeg plasserer rundt omkring underveis.

Hosheng Kerkuki (24) reiste i januar 2015 fra Veitvet til Irak for å kjempe mot den fundamentalistiske bevegelsen IS. Hvorfor gjorde han det? Hva er det som får unge menn til å dra fra fredfulle Norge til krigsområdene? Brennpunkt fulgte den unge norsk-kurderen i en måned ved fronten utenfor Kirkuk i Irak der han havnet i voldsomme kamper for et fedreland som han er villig til å ofre sitt liv for.

Hosheng Kerkuki (24) reiste i januar 2015 fra Veitvet til Irak for å kjempe mot den fundamentalistiske bevegelsen IS. Se Brennpunkt-dokumentaren «Fra Veitvet til IS-fronten».

– Samarbeidet avgjørende

Brennpunkt-redaktør Odd Isungset har gitt meg enorm frihet og tillit fra første gang vi samarbeidet. Hadde det ikke vært for ham, ville jeg ikke arbeidet med film nå, sier Hammer.

Han poengterer at alle filmene er et resultat av samarbeid. Afghanistan-filmen ble laget sammen med svenske Jesper Huor. Klipperne har vært sentrale i utformingen. Martin Horntveth har laget musikken til alle tre filmene.

– Horntveth går inn i materialet og tolker det på sin egen måte og tilfører et helt avgjørende ekstra lag, sier Hammer.