Hopp til innhold

Jakten på kulestøperne

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik hentet tankegodset til notatene sine fra en rekke ulike kilder. Er de som bidrar med tanker til ideologien bak en terrorists handlinger dermed medskyldige?

Skadde hjelpes på Einar Gerhardsens plass i regjeringskvartalet etter bomben

Skadde hjelpes på Einar Gerhardsens plass i regjeringskvartalet etter bombeattentatet 22. juli 2011. Men hvilke ideer ledet til angrepet?

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Anders Behring Breivik sendte det såkalte manifestet sitt til nesten 1000 personer. Det ser ikke ut til at noen av disse hadde bedt om å få det tilsendt. Det å motta Breiviks notater gjør ingen til medskyldige i handlingene hans. Men mottakerlisten viser hvem Breivik anså som mottakelige for hans tankesett og propaganda.

En kartlegging NRK Brennpunkt har gjort viser at det også finnes personer og grupper som Breivik har hentet tankegods fra, blant disse mottakerne.

Brennpunkt har lastet inn manifest-mottakerne i en database, og kjørt navnene opp mot de mest brukte sosiale mediene. Gjennom denne metoden har vi gjennomgått mer enn 137.000 navn, og skilt ut de av mottakerne som opererer som aktive anti-islamister.

”Kulestøpere”

Frede Farmand

Den danske researcheren Frede Farmand er en av Skandinavias fremste ekstremist-kjennere. Han mener at personene som står bak Anders Behring Breiviks ideologi også bærer et ansvar for terrorangrepet.

Foto: Brennpunkt / NRK

Den danske journalisten og researcheren Frede Farmand har fulgt høyre-ekstreme miljøer i en årrekke, og sitter på et av Nordens mest omfattende ekstremistarkiver. Han mener at de som produserer ideologiene som Breivik har høstet av, må ta sin del av ansvaret. Farmand kaller dem ”kulestøperne”.

— En kulestøper er et menneske som skriver ned og mangfoldiggjør sine ideer med det formål det hatefulle budskapet skal trenge ut og bli normalt. Alminnelig kjent. Og så vil andre gå i tjeneste for budskapet, og så vil de utføre handlingen. Selv vil de lene seg tilbake og frikjenne seg selv for ethvert medansvar, sier Farmand.

Han mener at Breivik har hatt stor nytte av anti-islamske ideologer.

— Breivik er marginalisert, en forstyrret person som ikke har evne til å forstå verken historie, eller noe som helst. Men han gjennomgår hele terrorens profil. Den profilen består alltid av at man har et selvoppfunnet univers, og det er her kulestøperne kommer inn. Det er de intellektuelle.

Feil i regnskapet

Farmand mener at en person må gjennomgå flere faser for å bli sterkt nok radikalisert til å utføre terrorhandlinger. Disse fasene kaller han terrorens prosess.

— Alle som er på vei inn i terrorens prosess bør tenke over konsekvensene. De bør undersøke om deres eget grunnlag er i orden, og om islam-historien deres holder. For det gjør den ikke, skynder jeg meg å si. Den er konstruert, den er sammensatt av de intellektuelle som sitter som prester, filosofer eller halvintellektuelle, det er de som støper kulene, og deres regnskaper er ikke riktige, sier Farmand.

Konspirasjonsteori

Ola Larsmo
Foto: Brennpunkt / NRK

Den svenske forfatteren og historikeren Ola Larsmo har analysert Anders Behring Breiviks dokument. Han kaller manifestet et ”kollektivt verk”, med mange reelle forfattere.

— Skal man lese det som et bokmanuskript så er det sørgelig lesestoff - usammenhengende tanker vil jeg si. Det som er det kanskje mest ubehagelige, også om vi ikke hadde visst hva han har gjort, er at dette ikke er én persons verk, det er et kollektivt verk, det er tankar og ideer som har versert innenfor svensk og europeisk høyrekstremisme i mange år nå, sier han.

— Manifestet er jo basert på en klassisk konspirasjonsteori. Alle som ser det fra utsiden kjenner det jo igjen. Det jeg synes er mest interessant er at ideene hans er så like de idéene som ble spredt om jøder i årene før andre verdenskrig, sier Larsmo.