Hopp til innhold

- Elendig oljeberedskap i nord

En av Norges mest erfarne pionerer innenfor oljevern og beredskap går kraftig ut mot regjeringens og Stortingets vedtak om oljeboring i Nord.

Oljesøl i ei lense ved Langesund
Foto: Bjørn Frode Holmgren / NRK

Nestor innefor norsk oljevern, Per Haram, har i snart 40 år arbeidet med oljevern og beredskap i Nordsjøen. Han er for vedtaket om oljeboring i nord, men mener kravene politikerne stiller til oljeutvinning og oljevern er for dårlige.

Per Haram

Per Haram har arbeidet med oljeberedskap i Norge siden 1970

Foto: NRK

– Oljevernberedskapen i nord er dårlig, altfor dårlig. Vi gambler med våre ressurser, sier Haram. – Jeg har holdt på med oljeberedskap siden 1970, og synes ikke Stortinget har fått en god løsning på oljevern i nord, sier han.

Les også: Ubrukelige oljelenser

Setter standarden

Politikerne på Stortinget har sagt at Goliat-feltet er en svært viktig prinsipiell sak. Kravene politikerne har satt til Goliat-utbyggingen setter en ny miljøstandard for videre oljeboring i nord.

Les også: Kampen for oljen og miljøet

Kravene som Stortinget har stilt til Goliat i Finnmark, kan dermed bli førende for de krav som senere stilles til oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen.

Oljevern i gammelt skur

Haram har flere ganger besøkt fiskeværene som blir nærmeste naboer til Goliat-feltet fem mil unna. Han sier oljevernet er elendig, og at Stortinget ikke kan ha skjønt hva de har vedtatt:

– Her er ingen verdens ting. Bare gamle skur. Du kan jo tenke deg en vinterdag hva som kan skje, sier Haram.

Stortinget har ikke gjort jobben sin

Han mener Stortinget må vedta konkrete krav til oljevern og beredskap samtidig som de gir klarsignal for oljeutvinning. – På Goliat-feltet sier Stortinget at vi skal ha god beredskap, men uten å si hva det skal være.

– Samtidig som de åpner for oljeboring, må de bestemme hvor oljevernet skal være, hvor mange mennesker som skal arbeide med beredskap, og hva slags beredskap som skal bygges opp lokalt. Bare slik kan lokalbefolkningen få en trygghet for at ikke noe går galt den dagen oljeutvinningen starter på Goliat, sier Haram.

Olje først, så beredskap

Regjeringen foreslo i mai 2009 å åpne Goliat, og gi oljeselskapet ENI klarsignal til å starte oljeutvinning. Oljeproduksjonen på feltet vil dermed starte i 2013. Først i 2011 og 2013 vil Statens Forurensningstilsyn (SFT) komme med de endelige og konkrete kravene til oljevernberedskap.

Lokalpolitikerne på Sørøya kjempet i flere år for å få åpnet Goliat. De siste årene ble kampen for konkrete krav til oljevern det viktigste.

– For oss var det totalt uakseptabelt at ENI fikk klarsignal til å starte oljeutvinning, uten at Stortinget samtidig fastla helt konkrete krav til oljevern beredskap, sier ordfører i Hasvik kommune, Eva Husbye (AP).

Truer storfiskens rike

Sammen med tidligere ordfører Geir Iversen har hun i mange år arbeidet hardt for å overbevise politikerne i Oslo om at de må stille hardere krav til oljeselskapet.

– Det vi lever av her ute er fisket og fisketurisme. Merkevaren vår er storfiskens rike og et rent hav. Ett oljesøl, uansett hvor stort det er, er nok til å ødelegge den merkevaren, sier ordføreren.

Hvert år arrangerer Sørøya en stor havfiskefestival, med tilreisende fra hele verden. Fisketurisme er den store vekstnæringen på øya.

Brennpunkt fulgte kampen

NRK Brennpunkt har fulgt tidligere ordfører Geir Iversen (Sp) og nåværende ordfører Eva Husbye (Ap) sitt arbeid for oljeboring i nord. Begge har trodd på oljeselskapenes løfter om en miljøforsvarlig oljeboring i nord som sikrer både naturen og arbeidsplasser lokalt.

Når det nærmer seg vedtak i Stortinget, ser de begge at øya deres kan bli nærmeste nabo til det nye oljeeventyret i nord, uten at de får verken oljeberedskap eller arbeidsplasser.