Hopp til innhold

Kampen for oljen og miljøet

Lokalpolitiker og tidligere ordfører Geir Iversen på Sørøya i Finnmark kjemper for oljeselskapenes løfte i nord: en miljøforsvarlig oljeboring som sikrer både miljøet og arbeidsplasser i nord.

Sørøya, Finnmark.
Foto: Leif Hatland / NRK

NRK Brennpunkt har fulgt lokalpolitikerens kamp for å få åpnet Goliat-feltet utenfor Sørøya. Det er det første oljefeltet som kan åpnes for oljeutvinning i Barentshavet i et av verdens mest fiskerike og sårbare havområder.

Goliat setter standard

Regjering og Storting har uttrykt at produksjonsstart på Goliat-feltet er et viktig politisk vedtak. og at kravene som politikerne stiller til Goliat-utbyggingen, skal være miljøstandarden for videre oljeboring i nord.

Goliatutbyggingen kan dermed bli førende for krav som senere stilles til oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen.

Uklart om beredskap

Geir Iversen, tidligere SP-ordfører Sørøya

Geir Iversen på Sørøya vil ha både olje, beredskap og arbeidsplasser.

Foto: Leif Hatland / NRK

Geir Iversen mener at det viktigste kraver er at oljevernberedskapen på Sørøya skal være konkret utformet og vedtas samtidig som Stortinget åpner for oljeboring.

Han godtar ikke at regjering og Storting åpner for oljeboring, uten at det samtidig stilles konkrete krav til oljevern.

— Da risikerer vi alt her ute, uten å sitte igjen med anna enn oljesøl i fjæra, sier Geir Iversen. Han mener at vedtaket om drift på Goliatfeltet er en viktig erfaring før Stortinget eventuelt tillater oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Far vs sønn

Kenneth Fagerheim, fisker fra Sørøya, er mot oljeboring i nord.

Kenneth Fagerheim tviler på løftene fra oljeselskap og politikere.

Foto: Leif Hatland / NRK

Deler av Goliat-feltet ligger under fem mil fra kysten, nærmere land enn noen oljeutvinning i dag. Kenneth Fagerheim, sønnen til lokalpolitikeren, er fisker. Han er skeptisk til farens arbeid for oljeindustrien.

Han tviler på oljeselskapenes og farens forsikringer om at oljen kan sikre både natur og arbeidsplasser i Nord-Norge.

— Det beste fiskefeltet ved Sørøya er Rossa, og det ligger rett ved Goliat. Får du et stort oljeutslipp der, så dreper du alt liv i havet her ute, sier Kenneth Fagerheim.

Storfiskens rike

Sørøya markedsfører seg selv som ”storfiskens rike”. Her er ett av de største gyteområdene for torsk i Norge. En av fjordene her, Breivikfjorden, kalles ”Lille Lofoten”. Under skreifisket om vinteren har over hundre fiskere sin arbeidsplass på fjorden.

— Det er nært land, veldig nært, skummelt nært, sier lokalpolitikeren fra Senterpartiet der han står på Sørøya og ser mot Goliat-feltet. Han viser oss et bilde av oljeplattformen man kunne se fra Sørøya da oljeselskapet ENI drev prøveboring på Goliat.

Hadde ikke noe valg

Oljefeltet ligger ikke langt unna store fiskefelt, freda fuglefjell, kritthvite strender og store korallrev. Geir Iversen var fisker før og sier han vet at de voldsomme stormene i Barentshavet kan gjøre det risikofullt å starte oljeboring rett utenfor øya hans.

Men han sier han ikke hadde noe valg, da han som ordfører i 2004 fikk kommunestyret i Hasvik kommune med seg på å jobbe for oljeboring:

— Over halvparten av arbeidsplassene i fiskeindustrien var borte. Arbeidsledigheten var den høyeste i landet og fraflyttingen enorm. Kommunekassa var bunnskrapt. Jeg så for meg at oljen kunne redde oss. Gi oss nye arbeidsplasser. At dette kunne gå rett til himmels.

Tapte den viktigste kampen

Iversen krever at Sørøya skal få nyte godt av oljen utenfor øya på to måter: det skal gi folk arbeidsplasser lokalt, og det skal settes av penger til å bygge opp et lokalt oljevernsenter. Det skal beskytte den sårbare Sørøya mot et mulig oljeutslipp.

Oljeselskapet ENI vil starte oljeutvinning i 2013. Stortinget vedtok åpning av Goliat-feltet 18. juni 2009. Geir Iversen sier hans viktigste kamp var å få Stortinget til å vedta oljeboring og beredskap samtidig.

Slik gikk det ikke. Utvinning er vedtatt, men kravene til beredskap er ikke konkretisert.

— Å åpne for oljeboring, men utsette kravene til oljevern til 2011 og 2013, var det vi fryktet mest og jobbet hardest imot, sier Iversen.

Ser mot Lofoten og Vesterålen

Geir Iversen mener hans erfaringer med flere års arbeid for oljeutvinning i nord, kan ha interesse for de som diskuterer for og imot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Om den tidligere ordføreren klarer å forene olje og miljø, og lykkes i sitt arbeid for å sikre både arbeidsplassene og naturen kan du se i dokumentarfilmen ”Geir og Goliat” i Brennpunkt på NRK1 tirsdag 8. september klokken 21.30.