Hopp til innhold

Ny undersøkelse overrasker: Hver fjerde lege er for aktiv dødshjelp

Hver fjerde lege og hver tredje sykepleier synes aktiv dødshjelp bør tillates. Blant den øvrige befolkningen er over halvparten positive til aktiv dødshjelp, viser en fersk undersøkelse utført for Nordiske mediedager.

Siv Tove Pedersen

15-20 nordmenn har reist til Sveits for å få aktiv dødshjelp. Den siste var Siv Tove Pedersen, som døde 22. januar.

Foto: Atta Ansari / NRK

Medieundersøkelsen 2015 skal presenteres på Nordiske mediedager 7. mai, men NRK har fått tilgang til spørsmålet om aktiv dødshjelp, som var tema for Brennpunkt-dokumentaren «Den siste reisen».

Undersøkelsen viser et klart flertall blant helsepersonell mot aktiv dødshjelp. Samtidig svarer 27 prosent av legene og 35 prosent av sykepleierne at det bør gis mulighet til å gi aktiv dødshjelp.

Spørreundersøkelse om aktiv dødshjelp
Foto: Kilde: Medieundersøkelsen 2015

– Forbausende høyt

Tallene overrasker leder i Rådet for legeetikk, Svein Aarseth:

Svein Aarseth

Svein Aarset mener leger skal få lov til å ytre sine meninger, men presiserer at medlemmer av Den norske legeforening er bundet av etiske regler.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Jeg var litt forbauset over at et så høyt tall, jeg hadde forventet at det lå lavere, sier han til NRK.

– Hva tror du det skyldes?
– Vi vet at yngre kolleger i større grad har en positivt innstilling til dette enn eldre kolleger, og man kan kanskje snakke om et generasjonsskifte, sier Aarseth.

Aarseth tror ikke Legeforeningen, som i alle år har vært sterkt mot aktiv dødshjelp, vil endre syn.

– Nei, det har jeg vondt for å se, det har ikke vært debattert så lenge jeg har sittet i landsstyret, og jeg kjenner ikke til at det et noen som ønsker å ta det opp heller.

Laster innhold, vennligst vent..

Folk i Oslo om dødshjelp:

– Gjenspeiler virkeligheten

Eli Gunhild By

– Der man har med syke og dødende pasienter å gjøre, er mitt inntrykk at det diskuteres, sier Eli Gunhild By.

Foto: NRK

– Jeg tenker at det nok gjenspeiler virkelighet der ute, sier Eli Gunhild By, leder i Sykepleierforbundet om at hver tredje sykepleier stiller seg positiv til aktiv dødshjelp.

– Å jobbe som sykepleier handler om å jobbe med pasienter, og ta stilling til pasientens ve og vel, hver eneste dag, hele tiden. Derfor må man også gjøre seg noen betraktninger.

– Men det er viktig å huske på at vi som sykepleiere er lært opp til å redde liv, det er hovedoppgaven vår, hele tiden.

Undersøkelsen viser at det er et klart flertall for å tillate aktiv dødshjelp i den øvrige befolkningen, der 56 prosent er for, mens 31 prosent er mot. Også blant journalistene som er spurt er flertallet positive, mens norske redaktører nesten er delt på midten, med 46 prosent for og 40 prosent mot.

Hun ville slippe en langsom og smertelig død. Derfor valgte Siv Tove Pedersen (41) å reise til Sveits for å avslutte livet sitt. Før det hadde hun kjempet mot en uhelbredelig lungesykdom i sju år. I denne dokumentaren forteller vi Siv Tove Pedersens historie.

Se Brennpunkt- dokumentaren «Den siste reisen»

Spørsmålet som ble stilt i undersøkelsen er «Hva er din holdning til aktiv dødshjelp? Mener du det er riktig å ha mulighet til å kunne gi aktiv dødshjelp, eller mener du aktiv dødshjelp ikke skal være tillatt?»

Holdning til aktiv dødshjelp - Medieundersøkelsen 2015

(i prosent)

Publikum

Journalister

Redaktører

Sykepleiere

Leger

Bør ha mulighet til å gi aktiv dødshjelp

56

53

46

35

27

Bør ikke tillate aktiv dødshjelp

31

31

40

55

63

Ingen oppfatning

13

16

14

11

10

Antall spurte

800

738

254

725

549