Nordmann arrestert etter NRK-dokumentar

Nordmannen som anklages for voldtekt i Brennpunkt-dokumentaren «Hallikens hus» ble arrestert og siktet etter at NRK tok kontakt med politiet.

På nettet ligger det mange bilder av en nordmann i slutten av 50-årene på besøk hjemme hos halliken Jerrie Arraz i Manila

Nordmannen var venn med Arraz i flere år og skal ifølge Brennpunkts kilder ha bodd i hallikens hus i lange perioder. Selv om jentene sier at det daglig ble begått grove overgrep i huset, nekter nordmannen for kjennskap til dette.

Foto: Privat

I Brennpunktfilmen «Hallikens hus» møter vi Regene B. Ybanes på Filippinene.

Hun var et av ofrene til halliken Jerrie Arraz. Han soner nå en livstidsdom for menneskehandel og overgrep.

I dokumentaren forteller Regene at hun ble voldtatt av en nordmann på et hotellrom i Manila på Filippinene i 2011. Hun var 16 år og mannen var 50 år gammel.

Ifølge Regene, står hun i dusjen når mannen forgriper seg på henne for første gang.

– Han kommer plutselig inn i dusjen, helt naken, og ville ha sex med meg. Jeg sa at jeg ikke ville, men han tvang meg, sier hun til Brennpunkt.

Regene forteller at mannen ble en av hennes faste kunder i de periodene da han var på Filippinene mellom 2011 og 2014.

På nettet ligger det mange bilder av nordmannen på besøk hjemme hos Jerrie Arraz.

En ung jente poserer sammen med en nordmann som har hendene sine rundt kroppen hennes.

Regene forteller at hun ble voldtatt av en nordmann på et hotellrom i Cebu på Filippinene i 2011. Hun var 16 år og mannen var 50 år gammel.

Foto: Privat

Fortalte politiet om nordmannen

Da Jerrie Arraz ble pågrepet i 2014, holdt politiet i Manila en pressekonferanse. Den ble dekket av lokal og internasjonal presse. Her utpekte politiet nordmannen som en kunde av halliken, med fullt navn og bilde.

Til tross for dette, kan ikke Brennpunkt finne dokumentasjon som viser at nordmannen eller de andre kundene ble etterforsket av politiet.

Lederen ved mottakssenteret som tok imot ofrene til Arraz, sendte brev til politiet på vegne av ofrene. I brevet navngir hun nordmannen og ber politiet etterforske ham.

Regene sier at også hun fortalte filippinsk politi om den angivelige voldtekten. Men saken ble ikke fulgt opp.

Etter intervjuet med Brennpunkt, ber Regene derfor innstendig om at NRK viderebringer hennes anklage til norsk politi.

– Jeg vil at han skal få straff for det han har gjort, sier hun.

NRK gir som den klare hovedregel ikke fra seg upublisert materiale. Men i denne saken gjøres det likevel et avgrenset unntak.

Brennpunkt gir politiet et enkelt klipp som skulle brukes i dokumentaren. I klippet forteller Regene om nordmannen og den angivelige voldtekten.

Undersøkende dokumentar.

Halliken Jerrie Arraz ble dømt til livstid i fengsel, men hva har skjedd med de norske kundene som han omtaler som sine venner? NRK Brennpunkt dro til Manila for å finne nordmennene.

Arrestert i Oslo

Etter Brennpunkts henvendelse, starter Oslo-politiet en egen etterforskning.

Torsdag 14. november blir mannen arrestert i Oslo.

På mobilen hans finner politiet video og bilder av barn som blir seksuelt misbrukt. Han nekter å gi politiet passordet til andre digitale enheter som de beslaglegger under pågripelsen.

Mannen blir siktet for voldtekt og oppbevaring av overgrepsmateriale.

Avviser voldtektsanklage

Nordmannen har fått fremlagt en liste over ting han har blitt anklaget for i Brennpunkt-dokumentaren.

Han ønsker ikke å uttale seg til media, men sier gjennom sin advokat Trond Buberg at «han legger seg flat» når det kommer til bildene på mobilen.

– Men han avviser fortsatt beskyldningene om voldtekt, sier forsvarsadvokat Trond Buberg.

I en mail til Brennpunkt, skriver advokaten også følgende:

Min klient avviser enhver kjennskap til kriminell virksomhet Jerrie Arraz stod bak. Han avviser også beskyldninger om voldtekt og kjøp av sex med mindreårige.

Han bekrefter at han har vært nær venn av Jerrie Arraz og hans familie i mange år. I 2011 ble han fremlagt et ID-kort og trodde at Regene B. Ybanes var 18 år. Han så på Regene B. Ybanes som sin kjæreste og har aldri betalt for å ha sex med henne.

Trond Buberg, advokatfullmektig / Tilsvar fra nordmannen

– Kan reise ut av landet

Etter pågripelsen ble han varetektsfengslet i fire uker, med brev- og besøksforbud.

Tirsdag ble nordmannen løslatt, men har fortsatt status som siktet og er under etterforskning.

– I prinsippet er min klient en fri mann. I og med han ikke er underlagt noen tvangsmidler, kan han reise ut av landet også, sier Buberg til NRK Brennpunkt.