Her er NRKs nye dokumentarstjerne

Emma Clare Gabrielsen skulle egentlig ta permisjon fra jobben i D2 for å skrive bok om seksualitet. Nå blir hun i stedet programleder for den nye undersøkende TV-serien til NRK.

Emma Clare Gabrielsen

– Dette er den beste julegaven jeg kunne fått. Jeg hadde forberedet meg på å bli skuffet og at jeg ikke kom til å få jobben, så nå ble jeg skikkelig glad, sier Emma Clare til NRK.

Emma Clare Gabrielsen

Emma Clare Gabrielsen blir programleder for den nye dokumentarserien til NRK.

Foto: Linn Therese Amundsen / NRK

Emma Clare har ingen utdanning utover videregående skole. Likevel har hun solid journalistisk erfaring til tross for sin unge alder og har blant annet skrevet for Dagbladet, DN og Klassekampen.

– Jeg brenner for journalistyrket, sier Emma Clare.

I løpet av karrieren har hun skrevet om alt fra prostituerte strandgutter i Gambia til Cheerleadere og bikinifitness-utøvere.

– Det er viktig for meg at de jeg treffer i jobben opplever å bli møtt med respekt og forståelse utansett hvor kritiske spørsmålene måtte være.

Tidligere i søkeprosessen var Emma Clare anonym av hensyn til arbeidsgiveren.

– Et åpenbart talent

Tove Austad

Prosjektleder Tove Austad er veldig glad for at Emma Clare har lyst til å jobbe med den nye serien.

Foto: Martin Gaarder / NRK

– Vi ser henne som et åpenbart talent. Til tross for at hun aldri har jobbet med TV, har hun en trygghet og formidlingsevne som har imponert oss gjennom hele søknadsprosessen, sier prosjektleder Tove Austad.

I jakten på programleder til en ny undersøkende dokumentarserie fikk NRK til sammen ti timer med snaps fra over 300 søkere. Aldri før har dokumentaravdelingen i NRK opplevd så stor interesse for en stillingssutlysning.

– Samfunnsengasjert og modig

– I snappene vi fikk fra Emma Clare, viste hun talent for effektiv visuell historiefortelling, basert på gode ideer, forteller Austad.

Emma kjenner langformater gjennom sitt arbeid med feature-reportasjer i D2.

– Mye av journalistikken hennes har vært undersøkende, og hun har vist et godt øye for tendenser i tiden. Hun er nysgjerrig og lyttende, samtidig som hun kan være pågående og konfronterende.

– Emma er allerede en stemme i norsk offentlighet, hun er samfunnsengasjert og modig, og så ærlig som vi ønsker at et dokumentarprosjekt som dette skal være. Hun tør å være seg selv, og vi mener hun vil representerere sin generasjon på en spennende måte, sier prosjektlederen.

Blir rørt av å snakke om jobben

– Å lage dokumentar er som å studere et tema, og det er bra for meg som ikke har studert. Jeg lærer veldig mye om meg selv av å jobbe som journalist, sier Emma Clare Gabrielsen til NRK.

Hun orker ikke tanken på å ha en jobb hun risikerer å stivne i.

– At man hele tiden får møte nye mennesker og lære nye ting, gjør journalistikken til det mest givende yrket jeg kan se for meg. Tenk å få penger for å være nysgjerrig, sier hun og blir rørt av tanken.

Tenk å få penger for å være nysgjerrig, sier Emma Clare til NRK.

Emma Clare blir rørt av å snakke om yrket sitt.