NRK Meny
Normal

PST ordnet Obama-fotografering

Christian Høibø var anti-amerikansk blitzer, straffedømt for steinkasting under en demonstrasjon ved USAs ambassade. Likevel fikk han en eksklusiv fotografplass i Oslo rådhus da Barack Obama fikk fredsprisen.

Christian Høibø jobbet som agent for PST i over 10 år.

Slapp inn på nobelseremonien

Det var PST som klarerte Christian Høibø inn i den eksklusive posisjonen. Han fikk fotografplassen til tross for at han oppga en fiktiv arbeidsgiver.

Høibø jobbet i ti år som agent for PST i norske høyre- og venstreekstreme miljøer, og var en av deres viktigste informanter. Da han søkte om å bli akkreditert til Obama-seremonien oppga han at han jobbet for det ikke-eksisterende bildebyrået ”nPix”.

Streng sikkerhet

Sikkerheten under nobelprisutdelingen var særdeles streng. Verken norske eller amerikanske myndigheter ville under normale omstendigheter ha sluppet inn en person som var straffedømt for å ha kastet stein og øvd vold mot offentlig tjenestemann under en anti-amerikansk demonstrasjon.

Nobel 2

Dette bildet av USAs president Barack Obama ble tatt av Christian Høibø under nobelprisutdelingen.

Foto: Christian Høiby

Høibø har også tidligere vært siktet for anslag ved USAs ambassade i Oslo. I 2006 ble han pågrepet i Huitfeldts gate bak ambassaden med brennbar væske under en demonstrasjon. Denne saken ble avgjort ved påtaleunnlatelse.

Under nobelprisutdelingen sto Høiby på galleriet rett over USAs president og det norske kongeparet.

- Jeg var uansett på oppdrag fra PST den dagen, og hadde veldig lyst til å få komme inn på seremonien. Jeg vet ikke hva som var intensjonene til PST, men jeg så på det som en liten premie for det arbeidet jeg hadde gjort, sier Høibø.

900 journalister hadde presseakkreditering under Obamas nobelprisbesøk i Oslo. Bare 200 av dem slapp inn under seremonien, og endra færre fikk de gode fotoposisjonene.

Nobel 1

Dette bildet av sikkerhetsvaktene under utdelingen av Nobels fredspris til Barack Obama ble tatt av infiltratøren Christian Høibø.

Foto: Christian Høibø