En tøff kamp for Trym

Anita Løkken fra Åsen i Trøndelag var gravid med tvillinger i uke 24. Hun hadde svangerskapsforgiftning. På ultralyd ble det avklart at den ene tvillingen fikk for lite næring. Situasjonen var kritisk.
Skulle de ta ut begge to for å berge den lille gutten?

Trym

Trym er idag en glad gutt. Han kjempet en tøff kamp for livet, og lå på nyfødtintensiven et helt år.

Foto: Torill Svaar / NRK

Da ville man i tilfelle påføre søsteren en unødvendig ekstremt for tidlig fødsel. Eller skulle de avvente det hele med tanke på at den største, jenta, skulle få lov til å fortsette å vokse normalt? I tilfelle vil den lille gutten risikere å dø?

Fare for hjertesvikt

Tvillingene ble tatt med keisersnitt. Trym var bare 575 gram, Lone 1175 gram. Trym hadde stive lunger med fare for hjertesvikt og han tok ikke til seg næring. Han lå på nyfødtintensiven på Levanger sykehus i ett helt år.


Da han kom hjem kastet han opp 10-15 ganger hver dag med alt det innebærer av klesskift, vasking og laging av ny mat. Han fikk mat gjennom sonde via en peg på magen. Bare matingen tok 3-4 timer.
-Alt som gikk inn, kom ut, sier Brynjar Aarnseth. Trym fikk også mat og medisiner hele natten og til å begynne med hadde han behov for oksygen.

Vi fungerte ikke, det var våken nattevakt på oss foreldre på skift. Vi hadde også Lone å ta oss av, og eldste sønnen Birk på 2 år. De tre barna veide tilsammen 2.800 gram ved fødselen.


Levde i en boble
Det første året i Tryms liv levde foreldrene i en boble. De hadde ikke kontakt med noen, og fritid kunne de glemme. Det var god hjelp å få fra kommunen, og høsten 2007 fikk de nattevakt, og kunne endelig få nok søvn.


Trym har utviklet seg flott. Etter mye spisetrening, klarer han nå å spise selv.
Og far er tilbake på jobb.
-Trym har hele tiden vært bonusen, han var aldri vært regnet med fra begynnelsen, og han var aldri helt planlagt. Det er først nå vi begynner å føle at vi har 3 unger, og de er ikke til låns, sier Brynjar Aarnseth.