NRK Meny
Normal

«Matvarekrigen» vises uten omstridte lyttebilder

I kveld viser NRKs Dokusommer en omredigert versjon av dokumentaren «Matvarekrigen». Senere denne måneden skal filmen diskuteres i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Sist høst inviterte Rema-sjef Ole Robert Reitan over 500 kjøpmenn til Las Vegas for å feire seg selv i fire dager til ende. I løpet av én generasjon er Reitan-familien blitt en av landets rikeste på å selge billige matvarer. Derfor kunne Rema arrangere tidenes beachparty i kasinobyen. Brennpunkt følger de beinharde forhandlingene mellom kjeder og leverandører som vil sikre seg best mulig plass i butikkhyllene. Hvorfor havnet 15 tonn fersk og fin sjokolade på søpla? Og hva betyr spillet på bakrommet for prisene og matutvalget som møter oss i butikken, hver dag, året rundt?

Den omredigerte versjonen av «Matvarekrigen» har vært tilgjengelig på NRK.no siden 20. mars. Nå blir den sendt på NRK2 som en del av NRKs Dokusommer.

«Matvarekrigen» er årets mest sette Brennpunkt-dokumentar, og skapte mye debatt da den ble sendt første gang i mars.

Rema 1000 har klaget inn dokumentaren for brudd på Vær varsom-plakaten, hovedsakelig på grunn av en sekvens der Ole Robert Reitan taler til Dagligvareleverandørenes forening. I filmen ble det lagt på publikumsbilder mens Reitan taler. Bildene var tatt opp samme sted, men tidligere på dagen.

Bildene ga et feilaktig inntrykk av at lytterne hørte og reagerte på hva Reitan sa fra scenen. NRK har beklaget feilen og redigert om sekvensen, som varer i underkant av to minutter. Det er den rettede versjonen som skal vises i kveld.

– Filmen gir et riktig bilde

Lars Kristiansen byline

Programredaktør i NRK, Lars Kristiansen, sier at de mye omtalte innklippsbildene er fjernet fra den versjonen som skal sendes på NRK2 tirsdag.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Det er viktig for oss å være åpne om at en av hovedaktørene i filmen har klaget den inn til Pressens Faglige Utvalg, og at den saken ikke er avgjort ennå, sier programredaktør i NRK, Lars Kristiansen.

– Vi var enige i klagers viktigste ankepunkt, vi har beklaget feil bruk av noen bilder i dokumentaren både overfor klager og overfor publikum, og vi har tatt disse bildene ut av filmen. Innholdet i Reitans tale er imidlertid det samme, uavhengig av lyttebildene som nå er tatt ut, forklarer Kristiansen.

– Vi vil selvsagt rette oss etter PFUs konklusjoner, men vårt syn er at filmen er faktisk og presseetisk riktig, derfor har den også hele tiden vært tilgjengelig for publikum på NRK.no, sier Kristiansen.

Flere Brennpunkt-filmer til PFU

Det er hele tre Brennpunkt-dokumentarer som skal behandles i PFU-møtet 25. august. I tillegg til «Matvarekrigen» skal «Pels», som omhandler pelsdyrnæringen, og «Den siste reisen» om legeassistert selvmord opp til debatt. Før sommeren ble dokumentaren «Kontrollørene kommer» frikjent av PFU.

Kristiansen sier det ikke er unaturlig at Brennpunkts dokumentarer diskuteres i PFU, fordi programmets oppdrag er å være undersøkende og samfunnskritisk.