Hopp til innhold

– Vi blir alle spionert på

I et eksklusivt intervju snakker Edward Snowden om varslerrollen, egen sikkerhet, livet i Russland, framtidsutsikter og kjærligheten.

Klipp fra Brennpunkt-dokumentaren "Snowden plan B"

VIDEO: Edward Snowden er villig til å reise tilbake til USA, hvis myndighetene lover ham en rettferdig rettssak.

I dagens Brennpunkt-dokumentar, «Snowden plan B», følger vi ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN til Moskva.

På et hotellrom i den russiske hovedstaden delte styreleder William Nygaard og generalsekretær Hege Newth Nouri ut Ossietzky-prisen 2016 til mannen i eksil.

Møtet i Moskva ble avtalt via krypterte meldinger og via kontakter i flere land.

Etter prisen ble delt ut, fikk NRK et langt intervju med Edward Snowden. Snowden svarte på spørsmål både om prisen, varslerrollen, egen sikkerhet, livet i Russland, framtidsutsikter og kjærligheten.

VIDEO: Edward Snowden om prisen, Norge, varslerrollen, hverdagslivet i Moskva og kjæresten.

– Trump ble overvåket

I intervjuet kommenterer Snowden anklagene USAs president Donald Trump kom med tidligere i år. Trump hevdet via Twitter at han ble avlyttet av Obamas administrasjon like før valget, uten å underbygge anklagene eller vise til hvor han har opplysningene fra.

– Fryktelig! Fant akkurat ut at Obama avlyttet telefonen min i Trump Tower like før seieren. Ingenting funnet. Dette er McCarthyism!, skrev han på Twitter i en av seks meldinger.

Laster Twitter-innhold

– Sannheten er at ja, han ble overvåket. Men det ble også alle andre i USA. Han er ikke spesiell. Alles kommunikasjon samles i store mengder, under systemene for masseovervåkning, sier Snowden til NRK.

– Han er opprørt fordi det er indikasjoner på at etterretningstjenesten så på kommunikasjonen til noen av hans forbindelser. Så langt har alle slike hendelser vært ifølge loven. Var Trump spesielt utpekt som mål? Hørte de på telefonsamtalene hans? Jeg tror ikke det, og det finnes ikke bevis for det.

– Men hvis en internasjonal etterretningsorganisasjon lagrer informasjon om hva vi gjør på Internett og hvilke telefonsamtaler som tas … Uansett om de ser på dem eller ikke, så spionerer de på deg. Så ja, de spionerer på oss alle, sier Snowden.

Intervju i forbindelse med Brennpunkt-dokumentaren "Snowden plan B"

VIDEO: Edward Snowden om Trump og overvåkning.

Hyller kjæresten

I intervjuet snakker Edward Snowden også om kjæresten, som han bor sammen med i Moskva.

– Hun er utrolig. Folk forstår ikke hvor modig hun er. I en periode var det ingen overdrivelse å si at jeg var den mest ettersøkte i verden. Det var en menneskejakt som savner sidestykke i det amerikanske regjeringens historie.

– Jeg kunne ikke fortelle henne hva jeg hadde planlagt, fordi FBI kunne siktet henne for medvirkning. Så hun oppdaget det på samme måte som alle andre: via TV.

– Hun hadde all grunn til å bli sint på meg, på grunn av de enorme konsekvensene dette hadde på hennes liv. Men i stedet sa hun at dette var en av grunnene til at hun hadde falt for meg, at jeg står opp for det jeg tror på. Og hun valgt å ta opp kampen for å være sammen med meg. Jeg kan aldri takke henne nok.

Edward Snowden mottar Ossietzky-prisen i Mosva

VIDEO: Se Brennpunkt-dokumentaren «Snowden plan B»