Hopp til innhold

Trump hevder Obama avlyttet ham

USAs president Donald Trump hevder forgjengeren Barack Obama drev telefonavlytting av ham før valget i fjor. En talsmann for Obama avviser Trumps påstander.

Donald Trump

PÅ TWITTER: Trump langer ut mot Obama på Twitter.

Foto: Evan Vucci / AP

USAs president Donald Trump hevdet via Twitter tidlig lørdag morgen amerikansk tid at han ble avlyttet av Obamas administrasjon like før valget, nærmere bestemt i oktober i fjor.

Trump underbygger ikke anklagene eller viser til hvor han har opplysningene fra.

– Fryktelig! Fant akkurat ut at Obama avlyttet telefonen min i Trump Tower like før seieren. Ingenting funnet. Dette er McCarthyism!, skriver han på Twitter i en av seks meldinger.

Laster Twitter-innhold

Deretter spør han om en sittende president har lov til å gjøre dette, uten å gå nærmere inn på hva som er bakgrunnen for at han kommer med disse påstandene nå.

Laster Twitter-innhold

Så trekker han paralleller til Nixon og Watergate-skandalen på 1970-tallet, og kaller Obama en «ond (eller syk) fyr».

– Beordret aldri overvåking av noen amerikansk borger

En talsmann for Obama avviser Trumps påstander.

– En grunnleggende regel i Obama-regjeringen var at ingen tjenestemann i Det hvite hus noensinne blandet seg inn i uavhengig etterforskning ledet av Justisdepartementet, heter det i en uttalelse fra Obama-talsmann Kevin Lewis, som blant annet er gjengitt av ABC News.

– Som en del av den praksisen, beordret verken president Obama eller noen annet stabsmedlem i Det hvite hus overvåking av noen amerikansk borger. Å antyde noe annet, er rett og slett usant, sier han.

Tidligere Obama-rådgiver Ben Rhodes skriver i en Twitter-melding til Trump at "ingen president kan beordre avlytting".

– Disse restriksjonene er innført for å beskytte borgerne fra folk som deg, skriver han.

Laster Twitter-innhold

Overvåking

Nettsiden Heat Street, som appellerer til sentrum-høyre velgere i USA, skrev dagen før presidentvalget i fjor høst at det føderale politiet FBI ved to anledninger ba retten om tillatelse til å overvåke amerikanere i Trump-kampanjen, som mistenkes for kontakt med Russland.

De siterer to ikke-navngitte kilder i etterretningsmiljøet, som bekrefter at FBI søkte om, og fikk innvilget, fullmakten av den spesielle domstolen for etterretning, FISA, i oktober 2016.

Den første søknaden om å overvåke ble avvist i juni, ifølge Heat Street, som eies av Rupert Murdochs News Corp.

Russisk kontakt

FBI ønsket å se nærmere på påstandene om en angivelig hemmelig kanal mellom Trump-kampanjen og Russland. Det ble vist til en dataserver, trolig plassert i Trump-kampanjens hovedkvarter, og dens angivelige datatrafikk til to russiske banker.

En av redaktørene i New York Times skrev i januar at de på ett tidspunkt ble bedt om å holde tilbake publisering av artikler om en mulig gransking av dataserveren.

Trump er under press for påståtte forbindelser til Russland. Hans nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, trakk seg, etter mindre enn en måned i jobben, for å ha holdt tilbake informasjon og i går kveld skrev Washington Post at Trumps justisminister var i kontakt med Russland før valget. Høytstående demokrater krever at justisminister Jeff Sessions trekker seg.

Påstander om avlytting nevnt på fjernsyn

Det er uklart hva som utløste Trumps twittertirade, men den News Corp-eide fjernsynskanalen Fox News hadde en paneldebatt fredag kveld om mulig gransking av justisministeren og Trump-kampanjens kontakt med Russland.

Programleder Brett Baier viser i et spørsmål til FISA-domstolens godkjenning om å overvåke Trump-hovedkvarteret i New York i fjor høst. Baier nevner telefonavlytting og legger til at en ikke vet om overvåkningen stanset.

Torsdag kveld forsøkte den konservative radioverten Mark Levin i sitt program å trekke en slutning om at Obama brukte «politistat-taktikker» for å undergrave Trump de siste månedene før presidentvalget. Nettstedet Breitbart, som Trumps sjefstrateg Steve Bannon kommer fra, tok tak i Levins argumenter noen timer senere.

Laster Twitter-innhold

– God advokat

Trump antyder på Twitter at han vil ta avlyttingssaken til retten.

– Jeg tipper at en god advokat ville hatt en utmerket sak basert på det faktum at Obama avlyttet telefonene mine i oktober, rett før valget!, skriver USAs president.

Obamas tidligere utenrikspolitiske rådgiver og taleskriver Ben Rhodes har svart Trump via samme sosiale plattform.

Laster Twitter-innhold

Rhodes skriver at ingen president kan beordre telefonavlytting.

– Restriksjonene kom på plass for å beskytte innbyggere fra folk som deg, er beskjeden til Obamas etterfølger.

Han stiller også spørsmål ved hvor det ble av Trumps presidentaktighet og skriver at bare en «løgner» ville sett på anklagene om avlytting som en god sak.

SISTE NYTT

Siste nytt