– Oppdager svindelforsøk jevnlig

På de store datingnettstedene kommer norske menn og kvinner i kontakt med internasjonale svindelligaer. - Vi gjør alt vi kan for å stoppe det, forteller regionssjef i Match.com.

Match.com

Blir nettflørten din hodestups forelsket ved første blikk, og ber om epostadressen din? Da er det trolig et svindelforsøk.

Foto: Skjermdump fra Match.com

Linda forelsket seg i mann en som kalte seg Scott på Match.com. I dag står hun i fare for å miste huset sitt, etter å ha overført til sammen 950.000 kroner til det som viste seg å være en svindlerliga.

Mårten Forste

Mårten Forste sier Match.com gjør alt de kan for å hindre datingsvindel.

Foto: Match.com

Mårten Forste leder virksomheten til Match.com i Norden. Han vet at datingtjenester på nett er et attraktivt sted for svindlere som leter etter potensielle ofre.

– Vi er veldig oppmerksomme på dette. Vi har en av de største bemannede kundetjenestene, med mennesker som er trent på å kjenne igjen svindel, og tekniske hjelpemidler som oppdager mistenkelig adferd og kan identifisere for eksempel IP-adresser som er brukt til svindelforsøk tidligere.

Faresignal når de ber om kontaktinfo

– Vi oppdager svindelforsøk med jevne mellomrom, og da gjør vi alt vi kan for å stoppe det, forteller han.

Et vanlig kjennetegn på datingsvindlere, er at de ønsker å få ofrene vekk fra datingsiden der de møttes, over til å kommunisere på for eksempel e-post eller Skype.

– På vår side er du helt anonym, og du velger selv når du ønsker å fortelle hvem du er. Men svindlerne forsøker å få deg over til et sted der de vet at ingen overvåker dem, forklarer Forste.

Trusler fra svindlere

Linda fikk etter hvert trusler fra svindlerne, som satt med informasjon om både henne og barna.

– Hvis jeg gikk til politiet eller ambassaden, sa de at det var fare for mitt og barnas liv. De kom med stadig nye krav. Jeg ble syk, stengte meg inne og kuttet ut all omgang med mine venner, forteller Linda.

Hun anmeldte svindelen, men saken ble henlagt med begrunnelsen: «Det antas ikke å være rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold».

– Send aldri penger

Forste i Match.com ber alle som mistenker at de er utsatt for svindel eller forsøk på svindel, om å rapportere det. De forsøker også å gjøre brukerne oppmerksomme på faresignalene, så færre lar seg lure.

– Det viktigste varselstegnet er at noen ber om penger. Vi har en varselknapp på vår side, og ønsker at folk skal rapportere det med en gang, hvis de merker at noe er feil, sier han.