Hopp til innhold

Butikkansatt i Karl Johan: – Helt vanlig å bli slått og spyttet på

– En helt vanlig dag på jobben, sier kioskansatt Nikan Abbas. Ansatte slutter og virksomheter legges ned på grunn av sikkerhetssituasjonen i Oslo sentrum, ifølge Oslo Handelsstand forening.

Nikan Abbas blir trakassert av kunder på jobb

Nikan Abbas har opplevd mange truende situasjoner på arbeidsplassen på Karl Johan.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy/ Su Thet Mon / NRK

Nikan Abbas (28) jobber i nedre del av Karl Johan i en døgnåpen kiosk som flere hundre personer besøker hver dag. Han forteller at han opplever en vanskelig hverdag på jobb.

– Jeg har følt meg utrygg veldig mange ganger. Jeg har blitt spyttet på, truet og slått ned i forsøk på å stoppe tyver, sier Abbas til NRK.no.

I løpet av det ene året han har jobbet i kiosken på Karl Johan, har han opplevd mange truende situasjoner. Abbas sier han er klar over at han jobber i en av Norges mest utsatte gater.

– Det står til enhver tid mange påvirkede mennesker utenfor. De kan være vanskelige. Det er også mange som kommer inn, fordi de opplever noe truende utenfor i gaten, forteller han.

– Skulle vi ha ringt politiet hver gang det oppsto en situasjon, hadde vi vært på tråden hele tiden, sier Abbas.

– Ansatte stikker seg på sprøytespisser

Hva er det folk frykter mest?

Trykk på bildet for større versjon.

Foto: Tom Halsør / NRK

NRK har snakket med flere medarbeidere ved ulike serveringssteder i sentrum som også er fortvilet over arbeidsforholdene. En ansatt ved en fastfood-kjede i Karl Johan forteller om en belastet hverdag på jobb.

– Vi har hatt problemer med guttegjenger som skaper trøbbel, folk som stjeler, og narkomane som etterlater seg brukte sprøytespisser, forteller den kvinnelige ansatte.

Personen ønsker å være anonym av hensyn til matkjedens omdømme.

– Våre ansatte har flere ganger stukket seg på sprøytespisser når de rydder ut søpla fra toalettene, forteller hun.

– Da må vi sende dem rett på legevakta, sier hun.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «TryggOslo - Del dine forslag» i nytt vindu

Dine forslag blir presentert på NRK.no torsdag 20.06. Send inn dine innspill allerede i dag.

– Stjeler fra kundene

Tyveri av mobiltelefoner fra kunder inne på restauranten har også blitt et stort problem.

– Vi har flere ganger opplevd at ungdommer har kommet gråtende til oss og fortalt at mobilen deres har blitt borte, mens de har sittet og spist hos oss, forteller den kvinnelige ansatte.

Om sommeren blir spesielt turister rammet for lommetyveri.

– Vi hadde en episode for en tid siden da noen “sølte” noe flytende på to turister og tilbød seg å hjelpe dem med å vaske det av på toalettet. De ble rundstjålet som bare fy, forteller hun.

– Oppgitt over situasjonen

Hun forteller at de ansatte forsøker å holde et øye med folk som kommer inn i restauranten uten å kjøpe mat.

– Vi prøver å følge med så mye som mulig, men det blir dessverre for dyrt å leie inn egne vakter som kan følge med på aktiviteten inne i restauranten.

Hurtigmatbutikken hjelper politiet med overvåkningsbilder fra tid til annen. Men hun sier at hun ikke ser noen bedring på situasjonen.

– Vi føler oss ikke utrygge for vår egen sikkerhet i den forstand, men det går utover arbeidstrivselen når vi får klage etter klage på at kundene har blitt frastjålet verdisaker. Jeg blir flau over at dette skjer på min egen arbeidsplass.

– Ansatte slutter

Nedre Karl Johan er området i Oslo hvor flest føler seg utrygge, ifølge trygghetsundersøkelsen NRK.no har utført.

Et økende antall butikkansatte langs Karl Johan rapporterer om trusler og andre skremmende opplevelser, ifølge Oslo Handelsstand forening (OHF). Jevnlig får OHF beskjed om at ansatte slutter og virksomheter legges ned på grunn av opplevd utrygghet på arbeidsplassen.

Gunnar Larssen

Administrerende direktør i OHF, Gunnar Larssen sier at ansatte slutter og bedrifter legges ned på grunn av usikkerheten ved å jobbe i Oslo sentrum.

Foto: OHF

– Det har blitt verre det siste året. Ansatte føler seg utrygge og butikkene må leie inn mer vektertjenester for å beskytte seg. Mange ansatte opplever knuffing og knivtrusler, sier administrerende direktør i OHF, Gunnar Larssen til NRK.no.

Larsen forteller at flere kun jobber i en liten periode før de ikke orker mer, og slutter.

– Det er ganske mange som slutter fordi de ikke ønsker dette som en fast arbeidsplass. Butikkene har gode sikkerhetsrutiner og kjører ranskurs, men situasjonen blir ikke bedre. I tillegg legges virksomheter ned. Det er vanskelig å drive lønnsom butikk fordi sikkerhet krever ekstra kostnader, sier han.

Larsen forteller at det som trolig er organiserte tiggere, kommer inn i butikkene og begynner med aggressiv tigging.

– Vi har opplevd at de går helt fram til kassene og truer de ansatte. De tar med seg varer og truer med at hvis noen ringer politiet, kommer de og tar dem. Dette skjer jevnlig. Jeg tror at om vi hadde fått et tiggerforbud hadde det hjulpet en del for blant annet Karl Johan, sier Larsen.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Frå paradegate til slagmark er ein multimedia om ei gate som endrar karakter gjennom døgnet. Historia blir fortalt med stemmene til tre erfarne politifolk som har jobba på Karl Johan i mange år. Multimedia: Simon Solheim/NRK

Multimedia: Fra paradegate til slagmark er en multimedia om en gate som endrer karakter gjennom døgnet. Historia blir fortalt med stemmene til tre erfarne politifolk som har jobba på Karl Johan i mange år. Multimedia: Simon Solheim/NRK.

Turistoperatør: – Kan skade turistutviklingen

Tor Sannerud

Kriminalitetsutviklingen i Oslo kan skade turistutviklingen på sikt, mener Tor Sannerud.

Foto: Petter Sommer / NRK

Turistoperatøren Visit Oslo driver også butikk i Karl Johan. Mot de lyse sommermånedene kommer flere turister til hovedstaden, det samme gjør tiggerne.

Direktør i Visit Oslo, Tor Sannerud sier firmaet har vært i flere samtaler med politiet, blant annet i forbindelse med tiggerproblematikken i hovedstaden.

– Turistene kommer med tilbakemeldinger om at de reagerer på at det er så mange tiggere i Oslo. Flere turister har blitt utsatt for lommetyveri.

– Det er klart at hvis dette får utvikle seg, vil det gå på bekostning av Norges generelle omdømme, sier Sannerud til NRK.no.

– Omdømmet skapes jo av folk som har en bestemt oppfatning. Hvis turistene kommer tilbake fra Norge og gir uttrykk for at de er misfornøyde med Oslo til sine venner, kan det skade turistutviklingen, sier Sannerud.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «TyggOslo videovegg» i nytt vindu