Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglertjenester mottar over 200 klager i året. I fjor behandlet de 133 saker, og ga 62 misfornøyde klagere medhold.
– Både kjøper, selger, budgivere som ikke nådde opp, eller for den saks skyld en nabo, kan klage, forteller sekretariatsleder Liv Østgård Fagerland.
– Kan ikke gi bøter
I fjor handlet de fleste klagene om feilaktige eller manglende opplysninger fra megleren. Ofte erklærer nemnda at megleren har brutt god meglerskikk, uten at det har noen økonomiske følger for megleren.
– Vi har eksempler der nemnda ber megleren betale erstatning til klageren, men vi gir ikke erstatning for såkalt tort og svie. En erstatning kan bare gis hvis det kan dokumenteres et økonomisk tap, sier Fagerland.
Det er viktig å ta vare på all kommunikasjon med megleren, helst skriftlig. Nemnda tar ikke hensyn til vitneuttalelser, og saker som ikke er tilstrekkelig dokumentert kan ende opp som «ord mot ord».
Nemnda er heller ingen domstol, og hvis klagerne gis medhold kan ikke nemnda pålegge meglerne å følge rådene i avgjørelsen. Likevel tas de aller fleste avgjørelsene til følge.
– De aller fleste avgjørelsene blir respektert. Vi har sjelden mer enn et par saker som ikke etterkommes i året.
- Les mer:
- Tidligere meglere får kjøpe uten budrunde - selger videre med enorm fortjeneste
- Megler dømt etter å ha solgt bolig uten budrunde
15 prosent misfornøyd med megleren
Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund mener folk bør bruke forbrukermakten sin oftere.
Foto: Huseiernes LandsforbundGeneralsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund mener tallene viser at eiendomsmeglerbransjen har et forbedringspotensial.
– Vi forbrukere, både som boligkjøpere og boligselgere, er helt avhengige av at den profesjonelle delen av bransjen ivaretar interessene våre. Heldigvis tar mange eiendomsmeglere dette ansvaret. Men tallene viser at bransjen fremdeles har en vei å gå før kunnskapen og den etiske standarden er høy nok.
Meyer viser også til en egen undersøkelse som de utførte i høst. Av dem som hadde kjøpt bolig de siste tre årene, svarte 15 prosent at de var misfornøyde med eiendomsmegleren. Han mener flere burde klage:
– Generelt er vi altfor dårlige til å bruke forbrukermakten vår. Eiendomsmeglere som ikke gjør jobben sin må stå til ansvar for det. Vi må ganske enkelt bli mye tøffere til å si fra.
– Vi har et forbedringspotensial
Carl O. Geving i Norsk eiendomsmeglerforbund oppfordrer alle som er misfornøyd etter et boligkjøp til å klage.
Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRKCarl O. Geving i Norsk eiendomsmeglerforbund er ikke bekymret over tallene fra nemnda:
– Meglerne bistår i omtrent 140.000 eiendomstransaksjoner i året. Da er ikke 133 saker en stort tall.
Likevel har Geving og forbundet et ønske om å bli enda bedre:
– Selv om vi har fokus på høy kvalitet gjøres det fremdeles feil, og vi har også forbedringspotensial. Målet vårt er selvfølgelig ingen slike saker.
Han oppfordrer alle som ikke er fornøyde med eiendomsmegleren til å klage til nemnda.
– Det er et lavterskeltilbud, og behandlingen er grundig og god. Ikke minst tar vi meglere avgjørelsene seriøst.
VIDEO: Se hele Brennpunkt-dokumentaren «Boligbobla».