Spisebord av treverk fra oldtiden kan bli ditt

I en myr i Nore og Uvdal ble det nylig funnet tømmerstokker som er nesten tre tusen år eldre enn pyramidene i Egypt. De ble til et bord – som TV-aksjonen nå skal auksjonere bort.

Bord laget av 7000 år gammel plank

Dette bordet solgte møbelsnekkeren, og det står i en av hyttene ved alpinsenteret.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi forestilt meg at vi snakket om en slik alder, sier møbelsnekker Geir Prestegården.

Det er han som har laget bordet, som sannsynligvis er blant det eldste treverket på jorda.

Møbelet har han bestemt seg for å gi bort til årets TV-aksjon, og han håper det vil gi en god slump penger til Kirkens Bymisjon.

Geir Prestegården

Geir Prestegården har laget det spesielle bordet, som auksjoneres bort til intakt for Kirkens Bymisjon.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Når jeg så hvor langt nede i myra disse tømmerstokkene lå, skjønte jeg at de måtte være gamle, for det tar litt tid å bygge opp ei fire meter tykk myr, sier Prestegården.

Den forvridde furua, og flere andre trær, ble gravd opp av myra da det skulle bygges vei til nye hytter i Uvdal Alpinsenter.

7000 år gammel trestokk

I myra fant gravemaskinføreren stokker som viste seg å være 7000 år gamle.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

En skatt

– Det helt spesielle var at da jeg skrapte i treverket, så var det helt trehvitt under den første flisa. Så gikk det noen timer så ble det grønt, og dagen etter var det helt grått. Når det oksiderer så raskt, skjønte jeg at det hadde noe med alder å gjøre, forteller han.

Det var gravemaskinføreren som ringte Prestegården da trærne dukket opp. De forstod ganske fort at de kanskje hadde funnet en skatt nede i myra, og tok raskt en prøve som ble sendt inn til NTNU i Trondheim for aldersanalyse.

Hakeslipp

Mens han gikk og ventet på svaret, skar han stokkene opp til grove bord, og spekulerte på hva han kunne få ut av dem. Han skjønte at trærne var gamle, men da svaret fra NTNU kom, fikk han hakeslipp.

Prøven er ganske gammel. Med 80 prosent sikkerhet kan vi fastslå at trestokkene er eldre enn fem tusen år før Kristus.

NTNU

Med andre ord: Trærne er over sju tusen år gamle! To tusen år før pyramidene i Egypt!

7000 år gammel plank

Etter å ha laget ett bord, fant møbelsnekker Prestegården ut at det var nok plank til å lage et bord til.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Høyeste bud

Høyeste bud på bordet lørdag morgen, ligger på 37.000 kroner. Fredag var det på 15.600, opplyser fylkesaksjonsleder i Buskerud, Gunhilde Brun-Pedersen.

– Det bør bli 50.000, kanskje 100.000 kroner, mener hun.

Oversikt over auksjonene finner du her.

Detalj i 7000 år gammel plank

En av detaljene i bordet som står plassert i ei hytte ved Uvdal alpinsenter.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Møbelsnekker Prestegården gikk altså i gang med å utnytte de helt spesielle tømmerstokkene. Han bestemte seg for å lage et bord. Og det staselige og helt spesielle bordet ble solgt til en privat kjøper, sammen med en av de nye hyttene. Summen vil han ikke ut med.

Men han hadde fortsatt tømmer igjen. Det var da han bestemte seg for at dette skulle bli noe andre kunne ha glede av. Det ble et nytt bord, men dette skulle han ikke selge. Han ville gi det bort – til et samfunnsnyttig formål. Og valget falt på Kirkens Bymisjon og årets TV-aksjon.

– Dette er et helt spesielt bord som det knapt finnes maken til i verden. Hvis vi finner en som har sans for denne skatten, og samtidig har litt giverglede, så skal du ikke se bort fra at TV-aksjonen kan auksjonere bort bordet til en betydelig sum, avslutter den godhjertede møbelsnekkeren.

Bord laget av 7000 år gammel plank

I år går TV-aksjonen av stabelen 21. oktober og inntektene går til Kirkens Bymisjon.

Foto: Harald Inderhaug / NRK