Hopp til innhold

Mister kunder på grunn av valget i Tyrkia

Det er stor uenighet blant tyrkere i Norge om lovendringene presidenten har foreslått. Kerem Kacar som driver kjøttutsalg i Drammen, sier han mister kunder fordi han er imot president Erdogans forslag.

Kerem Kacar

Kerem Kacar, merker at flere har sluttet å handle hos han på grunn av hans politiske ståsted.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Kerem Kacar som driver kjøttutsalg i Drammen, sier han mister kunder fordi han er imot president Erdogans forslag.

– Jeg merker det. Det er til og med barndomskamerater som har sluttet å komme hit, sier Kerem Kacar, til NRK.

Han har drevet forretning i Drammen i 20 år og er godt kjent i det tyrkiske miljøet i byen. Men fordi han er tilhenger av den tyrkiske Gülen-bevegelsen som fikk skylda for kuppet i Tyrkia i fjor sommer, opplever han at flere tidligere kunder nå uteblir.

– Jeg lar meg ikke skremme, da stenger jeg heller butikken.

Reiser ikke til Tyrkia

Det har tidligere blitt kjent at Gülen-tilhengere i Norge sier de føler seg overvåket og trakassert. Noe ambassaden avviser.

Kerem Kacar tør likevel ikke ta sjansen på å reise til Tyrkia med det første.

– Jeg tar ikke sjansen på å reise tilbake til Tyrkia nå.

Han hevder at Erdogan ikke har gode hensikter.

– Jeg tror ikke på Erdogan. Han vil selge landet mitt for to øre. Han ønsker ikke at noen skal stille spørsmål, mener Kacar.

Folkeavstemning i april

Den 16. april skal det avholdes folkeavstemning i Tyrkia. Det skal stemmes over en konstitusjonsendring som flytter makt fra parlamentet til presidenten. Ja-siden hyller forslaget, mens Nei-siden mener endringene vil gjøre Tyrkia til et diktatur.

Ja til Erdogan

Hayati Cengel (t.v.) og Ali Kaya mener det er viktig å stemme og de mener Erdogan har gjort mye bra for Tyrkia.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Derfor reiser mange norsktyrkere som er bosatt i Norge og i Sør-Sverige, denne uka til den tyrkiske ambassaden i Oslo for å forhåndsstemme.

Ali Kaya er født og oppvokst i Norge, men har mye kontakt med foreldrenes hjemland og skal stemme mens han er i Tyrkia i påsken.

– Jeg kommer til å stemme på Erdogan ja. Jeg ser ingen andre alternativer per dags dato eller andre motkandidater som kan utføre den jobben bedre enn han.

– Når Nei-tilhengerne sier at Erdogan er mer et diktatur enn et demokrati, hva tenker du om det?

– Jeg synes ikke den påstanden henger på greip. Jeg synes den utviklingen Tyrkia har hatt de siste 10–15 årene har vært veldig bra. Landet har kommet bedre ut av flere krisetilfeller enn de fleste andre land i Europa, så jeg mener Tyrkia går i riktig retning.

– Hvorfor er det så viktig å stemme?

– Vi føler at det er en plikt, det er vårt moderland eller opprinnelsesland, selv om jeg og mange av oss er født og oppvokst her. Uansett så føler vi en plikt til å følge med i hjemlandet og være med å bestemme hvordan Tyrkia skal se ut fremover.