NRK Meny
Normal

–Trist å være vitne til

Prest, pedagog og forfatter Kjell Bjørka var i Syria før borgerkrigen. Nesten alle kulturskattene han fotograferte er jevnet med jorda av IS.

Bel tempel i Palmyra i Syria

TAPT: Det berømte Bel-tempelet i Palmyra i Syria før det ble ødelagt. Uerstattelige kulturskatter er tapt for alltid viser nye satellittbilder.

Foto: Kjell Bjørka

Han reiste rundt i flere uker i 2008 i forbindelse med et undervisningsopplegg om islam. Laget på oppdrag for Universitetet i Oslo for prester som tok etterutdanning.

I Syria ble han og turkameraten godt mottatt, men de ble nøye passet på. Overalt var det sivile agenter som fulgte med på hvor de reise, hvem de snakket med og hva de gjorde.

Søylerekke fra tempel i Syria

Søylerekke i Bel-templet i Palmyra.

Foto: Kjell Bjørka

– Det er ikke den friheten vi er vant til her. Men så lenge en ikke er i opposisjon så opplevde jeg at det var stor frihet til å utfolde sin kultur og sin religion.

– Trist å være vitne til

Byen Palmyra som var en av byene Kjell Bjørka besøkte da han samlet undervisningsopplegget om islam, står på UNESCOs verdensarvliste. Han synes det er trist å se hva som skjer der nå.

Templene, gravtårnene og andre kulturskatter kunne gitt forskere viktig informasjon om forhistorien.

Tempel i Palmyra i Syria

Baal-templet er et annet tempel i Palmyra som skal ha blitt sprengt da IS tok kontroll over byen i mai.

Foto: Kjell Bjørka

– Men siden IS mener at de er symbol på avgudsdyrkelse og vil fjerne spor av andre kulturer, så ser vi nå at mye av det er tapt for alltid. De har jo også sprengt under bakken slik at arkeologer heller ikke i framtida kan finne spor.

– Fra vondt til verre

At Syria blir bedre uten Bashar al-Assad som statsoverhode, har han ikke stor tro på.

– Det er så veldig annerledes i forhold til i Norge. Her ser vi regimet i Syria som voldelig og undertrykkende, og at det bare kan bli bedre ved å fjerne Assad.

Kjell Bjørka

Prest, forfatter og pedagog Kjell Bjørka reiste til Syria der han laget et etterutdanningstilbud om islam for norske prester.

Foto: Privat

Bjørka tror det heller kan føre til noe som er verre selv om all opposisjon i dag undertrykkes med vold.

– Hvis en fjerner han, så vet vi ikke hva som vil komme. Hans styre gjør det mulig å være en minoritet, Assad tilhører en islamsk minoritet selv, så å fjerne han kan fort føre til et nytt diktatur som er enda verre.

Han trekker blant annet fram at Assad fikk etablert et universitetsstudium for å ta vare en viktig kulturarv.

– Han sørget for at den hebraiske dialekten som Jesus snakket og som fortsatt snakkes i noen landsbyer blir tatt vare på. Så han har jobbet for å ta vare på en viktig del av kulturdelen.

Reiser rundt med Syria-kåseri

67 år gamle Kjell Bjørka er pensjonist nå, men har både undervist andre prester på universitetet og vært sogneprest på Nordmøre og andre steder i Norge. Nå reiser han rundt og holder lysbildekåseri om islam og Syria.

Begravelsestårn i Syria

2000 år gamle gravtårn utenfor Palmyra. Flere av dem skal være sprengt i lufta av jihadister fra Den islamske staten (IS)

Foto: Kjell Bjørka

– Det er ført og fremst gjennom Folkeakademiet, men jeg besøker også lag og foreninger som vil høre og se historien om disse fantastiske kulturskattene.