NRK Meny
Normal

Plyndring av kulturminner i Syria

Det kan være en keramisk flis fra Damaskus eller en ornament-bit fra oldtidsbyen Palmyra. Uerstattelige kulturminner forsvinner ut av Syria, i skyggen av konfliktene i landet.

Palmyra

I den syriske ørkenen ligger oldtidsbyen Palmyra. Den er en del av verdensarven som er i stor fare

Foto: KHALED AL-HARIRI / Reuters

Palmyra er truet. Det er en ruinby fra antikken og et viktig arkeologisk funnsted i Syria.

Seks steder, deriblant byen Aleppo, er på UNESCOs liste over verneverdige steder. Det er også Palmyra, Damaskus, Bosra, slottene i Krak des Chevaliers, Qal'at Salah El-Din og gamle landsbyer nord i Syria.

– Vi må stanse plyndringen. Forståelsen av vår fortid og nåtid blir ødelagt, sier Leif Pareli, leder av den norske nasjonalkomiteen av The International Council of Museums (ICOM).

Men er det ikke urealistisk å tro at det kan stanses?

– Vi er nødt til å prøve. Men det er vanskelig. Smuglerne er profesjonelle og nettverkene internasjonale. Kriminaliteten spenner fra ulovlige utgravninger til turistenes kjøp av gjenstander i utlandet.

Leif Pareli

Leif Pareli, leder den norske nasjonalkomiteen av The International Council of Museums (ICOM)

Pareli snakker om å redde kulturskatter i et land der det er vanskelig nok å redde menneskeliv i øyeblikket.

Han sier det er snakk om vår sivilisasjons begynnelse. Verdens første jordbruks- og bysamfunn er truet av denne raskt voksende kriminaliteten.

En rødliste skal hjelpe tollere og politi å stanse smuglingen og beslaglegge gjenstandene under grensekontrollen.

Se hele listen

– Vi snakker om skriftstykker, mosaikk, figurer, smykker og våpen. Rødlisten er veldig mangfoldig, men den skal hjelpe tollere og politi til å gjenkjenne gjenstandene, forteller Pareli.

Se etter kvinnefigurer med seksuelle former, med ett eller flere hoder og smykker. De kan sitte på hester eller spille et instrument. Greske og romerske eksemplarer kan ha tydelige skjørt. Se etter materiale som alabast, gips, tre, gull eller sølv.

ICOMs rødliste for Syria

– Her det hele startet

I listen er det bilder av steinbiter med skrift, av figurer laget av alabast, bronse og ben. Her er relieffer i stein og gips. Krukker og glass, fragmenter og ornamenter.

– Smykker, tilbehør og musikkinstrumenter kan stamme fra Aleppo eller Damaskus, sier Pareli. Han forteller at Aleppo nesten er ødelagt, og at Damaskus er i stor fare.

Aleppo Syria

Aleppo var et av de viktigste handelsstedene langs Silkeveien. Ifølge ICOM er den nesten ødelagt

Foto: KHALED AL-HARIRI / REUTERS

– Jeg var der nylig. Det er en fantastisk by med utrolige bygninger. Det var jo her vår historie begynte. For vi bygger vår nåtid på fortiden, og mye startet i Syria og nabolandene, sier Pareli.

LES OGSÅ:

Leif Pareli representerer ICOM i Norge og var med på å starte organisasjonen Blue Shield, som arbeider for å beskytte verdensarven mot naturkatastrofer og krig.

Hvorfor dette engasjementet for kulturarv?

– Jeg er museumsmann, ansatt ved Norsk Folkemuseum. Jeg synes ikke bare vi kan sitte å se på raseringene, vi må prøve å gjøre noe, selv om det bare er en liten dråpe i havet, sier han.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix