– Nok en tragedie for den syriske kulturarven

Et av Syrias mest berømte museer er delvis ødelagt etter et bombeangrep. Museet føyer seg inn i en lang rekke med kulturminner som er ruinert i den syriske borgerkrigen.

Museet i Maaret al-Numan

Museet i Maaret al-Numan fikk store ødeleggelser i bombeangrepet.

Foto: GHAITH OMRAN / Afp

– Dette er nok en tragedie for den syriske kulturarven, sier Maamoun Abdulkarim som er sjef for Syrias fortidsminner til nyhetsbyrået AFP.

Det arkeologiske museet, som er kjent for sin store samling med mosaikk og ligger i den opprørskontrollerte byen Maaret al-Numan nordvest i landet, fikk store ødeleggelser i angrepet.

Ifølge den frivillige organisasjonen Association for the Protection of Syrian Archaeology (APSA) var det syriske regjeringshelikoptre som slapp tønnebomber over museet på mandag denne uken.

Den arkeologiske nettsiden archnet skriver at museet opprinnelig et samlingssted for reisende i det ottomanske riket. Flere av bygningene ble oppført så langt tilbake som i 1565.

Maaret al-Numan-museum

Ifølge organisasjonen APSA var det syriske regjeringsstyrker som bombet det historiske museet.

Foto: GHAITH OMRAN / Afp

Vil ha nøytrale soner

APSA har publisert bilder som viser sammenraste mosaikkvegger og en museumsbygning som ligger delvis i ruiner. Noe ble truffet direkte av bombene, mens enkelte vegger ble blåst ut av det enorme trykket.

Museet inneholder en historisk moské som også fikk store ødeleggelser. Flere søyler har rast sammen og deler av taket har falt ned.

Abdulkarim ber innstendig om at de stridende partene respekterer Syrias museer som «nøytrale soner» i krigen som herjer landet.

– Ingen, fra noen sider bør ødelegge det som utgjør historien til landet vårt, sier han.

Museet i Maaret al-Numa

Store deler av det arkeologiske museet i Maaret al-Numan ligger i ruiner.

Foto: GHAITH OMRAN / Afp

Hundrevis av kulturminner ødelagt

For ett år siden hevdet FN at nesten 300 kulturminner av uvurderlig verdi for syrisk og menneskelig historie har blitt ødelagt, skadet eller stjålet i løpet av den nå over fire år lange konflikten.

I tillegg til store ødelegger forårsaket av bombing, har ulike opprørsgrupper plyndret landet for mange av dets mest verdifulle kulturgjenstander for deretter å omsette det på det svarte markedet.

Ekstremistgrupper som Den islamske stat (IS) har ødelagt gamle kulturminner både i Syria og i nabolandet Irak. IS har ved gjentatte anledninger publisert videoer som viser hvordan de går løs på kulturskatter med slegge.

Senest i mai tok IS kontrollen over den syriske oldtidsbyen Palmyra. Mange frykter at ekstremistene skal rasere byen som er oppført på UNESCOs verdensarvliste og som tidligere ble besøkt av rundt 150 000 turister årlig.

SISTE NYTT

Siste nytt