Hopp til innhold

I år må du betale mer for de norske jordbærene

Det er manko på sesongarbeidere, og de som kommer må i karantene før de slippes ut i jordbæråkeren. Det gir økte kostnader for jordbærbonden og dyrere bær.

Jordbær i kurv i butikken

Du må betale mer for jordbærene i butikken enn tidligere.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Det er usikkerheten som er det verste. Alt endrer seg fra dag til dag, sier Simen Myhrene i Lier.

Han er daglig leder hos Myhrene AS og er bekymret for årets jordbærsesong.

.

Simen Myhrene i jordbærtunell om vinteren

Om noen måneder bugner det av bær i tunnelene til Simen Myhrene.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Må lære opp nye folk

Myhrene produserer 350 tonn jordbær i tunneler hvert år. Plantene kjøpes nye hvert år, og dyrkes i kasser i høyden. De er en av Østlandets største produsenter, og leverer bær fra mai til september.

I mange år har Myhrene fått sine faste 26 plukkere fra Vietnam hit for fire måneder. De har god rutine på arbeidet. Ingen plukker like kjapt og skånsomt som arbeiderne fra Vietnam, mener Myhrene.

I fjor var det lenge usikkert om arbeiderne hans fikk lov å komme, men til slutt fikk noen av dem klarsignal. Siden ikke alle kom måtte han spe på med norsk arbeidskraft.

Vietnamesiske sesongarbeidere på norske jorder.

Vietnamesere i arbeid på norske jordbæråkere

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

I år er det trolig full stopp.

Dermed må han klare seg uten sine faste arbeidere gjennom mange år. Det hadde han blandede erfaringer med i fjor. Nå må han rekruttere blant østeuropeere og nordmenn. Det betyr at han må lære opp halve arbeidsstokken på nytt.

– I snitt bruker de dobbelt så lang tid på å plukke en kilo som de som har erfaring, sier Myhrene.

Hva har det å si for økonomien?

– Når halvparten av utgiftene våre er på arbeid så sier det seg selv at det blir mye tøffere å produsere jordbær, sier han.

Nå ligger vinteren som et teppe over jordbærtunnelene. Det er bitende kulde og sur vind, når Myhrene viser oss rundt der det skal stå bugnende bær om bare få noen måneder.

Færre bær i markedet

Simen Myhrene er også usikker på om han får nok folk. Fordi lønnsnivået er lavt, får mange nordmenn mer utbetalt på dagpenger enn i hans åker.

Han tror at mange produsenter kommer til å levere færre bær enn vanlig.

– Signalene er at mange produsenter kommer til å trappe voldsomt ned for å klare å rå med arbeidsmengden og antallet folk, forteller Myhrene.

Marius Egge på Egge gård

Marius Egge er usikker på om han tør satse på jordbær i år.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

På gården til Marius Egge, noen kilometer unna, har han samme problem. Vietnameserne uteblir, dermed er han usikker på om han tør å satse på jordbær i år. Den økonomiske usikkerheten er stor.

– Hvis vi glipper på et eller annet nivå er det katastrofe. Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg skal gjøre, sier han.

– Vi har hatt jordbær her på gården i snart 100 år, så det vil bli litt rart. Det er mulig vi bare reduserer veldig, jeg har egentlig ikke bestemt meg, sier Egge.

Snart må han bestemme seg. Det betyr å kjøpe inn planter for flere millioner kroner. Da er det katastrofalt om det ikke er nok plukkere.

– Jeg tror det kommer til å bli lite bær i Norge i år, og trolig også nedover Europa, sier han.

Jordbær som er modne

Jordbærene dyrkes i kasser, og ikke å bakken hos både Marius Egge og Simen Myhrene.

Foto: Azad Razaei / NRK

Tror også utenlandske bær blir dyrere

Sesongarbeiderne som kommer må i karantene med eget bad og kjøkken. Det koster ekstra penger for jordbærbøndene.

– Det er hele tiden tilbud og etterspørsel, og vi har konkurranse fra import, men bønder i utlandet har også de samme utfordringene. Jeg tror prisene kommer til å gå opp både på norske og utenlandske bær, sier Simen Myhrene.

Ingen vet eksakt hva prisene på norske jordbær blir, men Marius Egge prøver seg på et anslag. Han tror en kurv jordbær kan komme til å koste over 100 på starten av sesongen, og ligge på opp mot 60 kroner i høysesongen.

– Vi kan ikke produsere billige bær i Norge, men vi kan produsere fantastisk kvalitet, avslutter Egge.