Hopp til innhold

Nei til Viken: – Vi har en kontrakt med våre velgere

Buskerud Arbeiderparti gjør det motsatte av det partifellene i Akershus ønsker: De vil oppløse Viken.

Martin Kolberg

Ap-nestor Martin Kolberg vil oppløse Viken.

Foto: Henning Rønhovde / NRK

– Vi er veldig tydelig på dette. Styret er samstemt: Vi går inn for oppløsning av Viken, sier Martin Kolberg.

I kveld kom vi kanskje et lite skritt nærmere svaret på spørsmålet om Viken skal skrotes eller beholdes.

Samme dag som representantskapet i Akershus Ap stemte mot å skrote Viken, leverte styret i Buskerud Arbeiderparti leverte tirsdag kveld sin innstilling: De ønsker å oppløse Viken. Dette ble vedtatt mot én stemme.

«Det er av stor viktighet å holde det som ble lovet velgerne», heter det i uttalelsen fra partiet.

Vedtaket er en innstilling til deres representantskapsmøte i Buskerud Arbeiderparti som avholdes 18 januar.

Kontrakt med velgerne

– Hva er begrunnelsen til innstillingen?

– Det er flere. En slik sentralisering som Viken representerer, svekker tilhørigheten i befolkningen til de vedtakene som politikken fatter, begynner Kolberg.

Han sier at politikken må opprettholde sin autoritet for fremtiden, derfor er «en slik sentralisering en utfordring til demokratiet i vår region».

– Det andre er at vi har en kontrakt med våre velgere om at vi skal gå for oppløsning av Viken etter valget. Vi har fått et nytt stortingsflertall. Det har invitert oss til å si nei til Viken. Det ønsker Buskerud Arbeiderparti å innfri slik vi lovet ved valget. Det tredje er alle de strukturelle og økonomiske argumentene, fortsetter Kolberg.

– Jeg gjør tungt oppmerksom på at de utfordringene som skisseres for det nye Buskerud, for da å bruke et sånt uttrykk, de vil vi også møte i det etablerte Viken.

Kolberg fremholder at Buskerud Ap forventer, som en forutsetning for sine vedtak, at Stortinget og regjeringen tar regningen for både sammenslåingen og oppløsningen av Viken.

– Og sørger for at Buskerud får en tilstrekkelig økonomi slik at vi kan levere det vi skal.

Torsdag i forrige uke gikk et enstemmig styre i Akershus Arbeiderparti imot oppløsning av Viken fylkeskommune. Østfold Arbeiderparti har lenge vært tydelige på at Viken skal oppløses.

Økonomiske utfordringer

Administrasjonen i Viken la i desember frem en rapport som anslår at det vil koste mellom 310 og 440 millioner kroner å oppløse fylket.

Svein Agnalt, tidligere Ap-ordfører i Skiptvet, er nå leder i Lokalsamfunnsforeningen. De har laget en motrapport.

I rapporten kommer det fram at Østfold og Buskerud vil gå flere titalls millioner i underskudd årlig ved en fylkesdeling, mens Akershus vil ha et overskudd på mellom 70 og 100 millioner kroner i året.

– En oppløsning kan imidlertid bety årlige millionunderskudd for Buskerud og Østfold, mens Akershus vil gå med solid overskudd. Kommentar?

– Vi vurderer dette helt annerledes, svarer Kolberg og sier at de er oppmerksomme på de økonomiske utfordringene som ligger i dette.

– Men de er ikke av en karakter som gjør at vi ikke klarer å håndtere det. Hvis ikke hadde ikke Buskerud Arbeiderparti gått inn for dette. De er ikke i en sånn størrelsesorden at de vil rokke ved det fundamentale som et nytt Buskerud fylke skal levere til sine innbyggere.

Martin Kolberg

Martin Kolberg er tydelig på at Buskerud Arbeiderparti hele tiden har ønsket Viken oppløst.

Foto: Henning Rønhovde / NRK

Hva med velgerne?

Mens Høyre, KrF og Venstre ønsker å beholde det nye fylket, vil Senterpartiet, SV, Frp og Rødt løse opp Viken.

– Det har vært mye frem og tilbake i spørsmålet om Viken. Hvordan tror du dette påvirker velgerne?

– Jeg håper at dette påvirker velgerne godt. At Buskerud Arbeiderparti står der vi har stått hele tiden, og har sagt at vi skal oppløse Viken hvis vi får politisk myndighet til det. Jeg minner igjen om at vi hele tiden har vært imot dette og stemt imot det ved alle korsveier, konstaterer fylkeslederen av Buskerud Arbeiderparti.

5. februar samles representanter fra Akershus Ap, Buskerud Ap og Østfold Ap.

Beslutningen som da skal tas vil være toneangivende for hva representantene stemmer i fylkestinget om cirka halvannen måned.

Fylkets skjebne avgjøres av fylkestinget i Viken 23. og 24, februar.

– Jeg tror utfallet blir at Viken blir oppløst. Det er jeg nesten helt sikker på. Vi vil iallfall arbeide veldig intenst for det, avslutter Ap-nestor Martin Kolberg.