Hopp til innhold

– Problematisk å ta med konflikter fra hjemlandet til Norge

– Mange lokalpolitikere med minoritetsbakgrunn blir altfor preget av politiske forhold i hjemlandet og lar det sette preg på politikken som gjennomføres der man bor, sier innvandringsekspert.

Sylo Taraku

ET PROBLEM: Sylo Taraku mener det er problematisk å blande politikk fra hjemlandet med norsk politikk.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Den siste tiden har Drammens Tidende hatt oppslag om at to senterpartipolitikere i Drammen skal ha tilknytning til det tyrkiske ekstrempartiet MHP. I tillegg har de skrevet at det er et miljø for De grå ulver i Drammen.

I april måtte den svenske boligministeren Mehmet Kaplan trekke seg etter at det ble avslørt at han hadde tilknytning til lederne av De grå ulver.

I går ble det kjent at bystyrepolitiker Havva Cukurkaya i Drammen Arbeiderparti har oppfordret folk i det tyrkiske miljøet til å boikotte Drammens Tidende etter oppslagene om de tyrkiske partiene.

Havva Cukurkaya

Havva Cukurkaya oppfordret til å boikotte Drammens Tidende på en lukket gruppe for tyrkere i Norge.

Foto: NRK/Skjermdump

Tar med seg konfliktene fra hjemlandet

NRK har snakket med Sylo Taraku, som er rådgiver i Agenda og jobber med innvandring og integrering. Han var tidligere generalsekretær i Likestilling, integrering og mangfolds-nettverket (LIM), og er også politiker i Drammen Arbeiderparti.

– Er det greit å engasjere seg i politikken fra sitt opprinnelige hjemland når man er lokalpolitiker for eksempel i Drammen?

– Det er greit å være engasjert, men det er problematisk å ta med seg konfliktene fra hjemlandet til Norge.

Taraku mener det er problematisk fordi det kan forsterke konflikter i Norge. Han trekker blant annet frem at det kan eskalere en polarisering mellom tyrkere som er tilhengere av president Recep Tayyip Erdoğan og tyrkere som er tilhengere av Fethullah Gülen. Gülen ble blant annet beskyldt for kuppforsøket i juli. Han mener det er tydelige splittelser i det tyrkiske miljøet, også i Norge.

En senterpartipolitiker viser ulvetegnet.

En Senterpartipolitiker viser ulvetegnet til et ekstremt høyreorientert parti i Tyrkia.

– Henger ikke på greip

Taraku mener det ikke henger på greip når man støtter organisasjoner eller partier som er minoritetsfiendtlig i hjemlandet, samtidig som man som politiker i Norge er opptatt av minoritetsrettigheter.

– Mange blir altfor preget av politiske forhold i hjemlandet og lar det sette preg på politikken som gjennomføres lokalt der man bor, sier han.

Han trekker frem oppfordringen til boikott av Drammens Tidende som et eksempel på hvor problematisk det kan bli.

– Da har man en "dem og vi" holdning som dessverre er et fenomen blant mange politikere med minoritetsbakgrunn, som blir for opptatt av politikken i hjemlandet. Oppfordringen om boikott illustrerer denne problematikken, forklarer Taraku.

Han mener partiene i Norge må bli mer bevisste på dette fenomenet.

Taraku mener det som har kommet frem i mediene den siste tiden er svært uheldig.

– Det kan bidra til å svekke tilliten til politikere og det kan være uheldig for integreringen.

Senterpartipolitiker fikk årsmøtestøtte

Årsmøtet i Drammen Senterparti støttet mandag Tayfun Candogan etter medieoppslagene om at han sympatiserer med det tyrkiske partiet MHP. Det skriver Dagsavisen Fremtiden.

På årsmøtet la Candogan fram rettsdokumenter fra Tyrkia som bekrefter at han ikke innehar eller har hatt medlemskap i noe parti.

Simon Nordanger, som er styremedlem i Drammen Sp og leder i Senterungdommen i Drammen, sier til avisa at det ikke har vært grunn til å trekke i tvil om Candogan står for Sps verdier.

Til partiorganisasjonen skriver Tayfun Candogan at han ikke har hatt tilknytning til MHP som organisasjon, og at han politisk identifiserer seg med de demokratiske verdiene i Senterpartiet, ifølge Dagsavisen Fremtiden.