NRK Meny
Normal

– DAB-overgang kan gi oppsving for lokalradio

Mange vil fortsatt ha FM-radio, spesielt i bil der overgangen til DAB går tregt, tror lokalradioforeningen.

Henrik Nikolai Pedersen i Radio Modum

BLIR PÅ FM-NETTVERKET: De nasjonale radiokanalene går over til DAB i 2017, mens lokalradioen blir på FM-nettverket. Henrik Nikolai Pedersen og Radio Modum kan høres på FM-nettverket minst fem år til.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Ja, hallo, Tone. Det er Henrik fra radioen igjen. Da bare setter jeg deg på vent, jeg, så om et par minutter så tar vi en prat, sier Henrik Nikolai Pedersen i telefonen.

Det er en vanlig dag på jobben for Pedersen i Modum radio. Radiokanalen er ultralokal og drives av en håndfull frivillige, foruten Pedersen som er betalt redaktør og programleder.

Radio Modum er en av mange norske lokalradioer som kan oppleve et oppsving når NRK og de store kommersielle kanalene går over til bare å sende på DAB.

En ny renessanse for lokalradioen

Norske lokalradioer kan komme til å få en ny renessanse, tror Svein Larsen som er styreleder i Norsk Lokalradioforbund.

– Det tror jeg absolutt kan komme til å skje. Det er klart at når NRK Buskerud, blant annet, går av 22. april, så er det rett og slett ganske mange som ikke har DAB-radio, i hvert fall ikke i bil.

Radio Modum

LOKALRADIO: Radio Modum er en av mange norske lokalradioer som kan oppleve et oppsving når NRK og de store kommersielle kanalene går over til bare å sende på DAB.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

To måneder etter går også P4 og Radio Norge av sitt nasjonale FM-bånd.

– Det kan bety en stor oppsving for mange lokalradioer rundt omkring i landet. Det er en av de uventede virkningene som de nasjonale kanalene ikke har tenkt over, men som er en veldig fordel for lokalradiokanalene som ikke går av FM.

– Hvor lenge kan lokalradioene fortsette å sende på FM?

– De aller fleste har fått forlenget konstitusjon til 2022, men det er ingen som har sagt at båndet skal stenges i 2023. Tvert imot, det har ikke myndighetene tatt endelig standpunkt til, og jeg er temmelig sikker på at det vil bli ytterligere forlengelse.

Lokalradioen fortsetter på FM-nettverket

Radio Modum skal ha sendinger på FM-nettverket i fem år til. Hva som skjer etter det er uvisst.

– Jeg håper at folk ikke velger å kaste radioen sin, men at de kan ha den gode gamle Tandberg-radioen stående og høre på radioen der, sier Pedersen.

– Så du er litt usikker på overgangen?

– Jeg er veldig spent på de neste årene.

For det er ikke ennå bestemt hva som skjer med FM-nettet etter 2023, forklarer Larsen.

– FM-nettet skal ikke stenges. Det er de nasjonale kanalene som går av FM-nettet i løpet av 2017. Dermed tar lokalradio mer kontroll med egne sendere og kan fortsatt operere på FM i flere år fremover.