Hopp til innhold

«Kringkastingssjæfen» får flere lyttere etter Dab-slukking

Lokalradioene ser ut til å få flere lyttere som følge av at de store kanalene går over til DAB. For den lokale radioentusiasten gir det mersmak.

Raymond Elde, Radio Nordkapp

Raymond Elde i Radio Nordkapp. Kallenavnet «Kringkastingssjæfen» fikk han av en kommunestyrerepresentantene i Nordkapp kommune.

Foto: Allan Klo

På folkemunne kalles han bare for «Kringkastingssjæfen». Raymond Elde har vært i lokalradioens tjeneste i over 30 år.

– Det har vært en revolusjon når det gjelder radiodrift fra jeg begynte i 1987 med båndspillere frem til i dag, sier han.

En ny epoke begynte med FM-slukkingen 13.desember.

– For oss i lokalradioen har ikke slukkingen av FM-nettet fått så store konsekvenser. Det eneste vi merker er at lytterne har veldig mange spørsmål om FM og DAB, sier han.

Raymond Elde, Radio Nordkapp

Raymond Elde har jobbet i Radio Nordkapp i over 30 år.

Foto: Allan Klo

Lyttervekst etter FM-slukking

FM-slukkingen har kostet de store kanalene mange lyttere. Antall lyttere som «var innom» NRK P1 daglig falt med 8 prosent, fra uke 24 i fjor til samme uke 2017.

– Alle lokalradioene i resten av Norge har merket økt oppslutning når de store rikskringkasterne har stengt. Vi er en liten lokalradio og er ikke en del av de nasjonale undersøkelsene. Men vi regner med at vi også har den samme effekten, sier han.

– Det er mange som ikke har kjøpt DAB og ikke har internett. De har sagt at de blir igjen på FM og hører bare på Radio Nordkapp nå, sier han.

Sliter med økonomien

Etter omleggingen til DAB har nærmest samtlige lokalradiostasjoner opplevd inntektsfall. Radio Nordkapp har økonomien alltid vært en utfordring uavhengig av overgangen til DAB for kringkasterne.

– Utfordringen er fortsatt om vi klarer finne nok inntekter for å drive lokalradio i fremtiden. Hvis vi også skal bygge ut et eget sendenett på DAB, vil det også kreve økte inntekter til radioen i fremtiden, sier han.

Også lokalradioen i Kautokeino GLR har samme utfordring. Redaktør og daglig leder Nils Martin Kristensen sier de merker et press om å skaffe seg en DAB-sender.

– Vi føler oss presset til å vurdere DAB selv om vi ikke vil ha det. Pengene vi får i støtte til å gå over på DAB vil også dekke utgiftene vi har med FM, sier han.

Raymond Elde, Radio Nordkapp

Elde har deltatt på nærmere 500 møter i kommunestyresalen.

Foto: Allan Klo

Godt likt

For befolkningen i Honningsvåg betyr lokalradioen mye. Den er spesielt viktig når strømmen eller vannet blir borte, sier Eva Klevstad.

– Jeg tror det betyr alt. Når strømmen er borte, er det første vi gjør å slå på radioen for å høre hva det er for noe, sier hun.

Radiopatriot Raymond Elde brenner for sitt fag. I en alder av 50 har han ingen planer om å sette ned tempoet.

– Det kan være så enkelt som lokalpatriotisme. Man vil jo at ting skal gå bra i lokalsamfunnet. Så er det selvfølgelig veldig gøy å holde på med, sier han.

Radio Nordkapp

Skulle Raymond gå lei vil det alltid være yngre krefter klare til å overta mikrofonen. Som hans 14 år gamle nevø Ole Elde. – Vi har bestandig hatt en tradisjon for å ta inn nye medarbeidere i Radio Nordkapp, sier han.

Foto: Allan Klo

Flere nyheter fra Troms og Finnmark