NRK Meny
Normal

– Boligkjøpere er mest opptatt av det ytre

DRAMMEN (NRK): Boligkjøpere bryr seg for mye om tapeten og ikke om boligen har gode tekniske oppgraderinger, mener styrelederen i Norges eiendomsmeglerforbund.

Visning

VISNING: Mange er opptatt av det ytre når de skal kjøpe bolig, mener styrelederen i Norges Eiendomsmeglerforbund. Dette er fra en visning på Majorstua i Oslo. (Illustrasjon)

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Styreleder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund har solgt boliger i en årrekke. Han ser at mange boligeiere gjør gode tekniske oppgraderinger, uten at det gir god nok gevinst når boligen skal selges.

Tormod Boldvik

Styreleder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Foto: Caroline B. Hauge / NRK

– Vi ser ofte at boligselgerne ikke får godt nok betalt for de «kjedelige» investeringene. Det kan være utskiftning av vinduer og etterisolering. Ting som ikke synes på overflaten, sier Boldvik.

Ifølge Boldvik er mange som kommer på visning mest opptatt av at boligen skal være hyggelig og tiltalende.

– Går i flokk

Det er ofte de ytre tingene som skaper prisene i boligmarkedet, mener eiendomsmegleren og styrelederen:

– Boligkjøpere går ofte i flokk. De samler seg rundt objektene som ser bra ut og som ligger på den riktige adressen. Ofte vil man ha det alle andre vil ha. Boligkjøperne kunne gjerne søkt og fått mer informasjon.

Han mener at eiendomsmeglere, takstmenn og boligselgere kan bli flinkere til å fokusere på hva er det som er viktig når man kjøper bolig.

Vil øke kompetansen

– Jeg opplever at etterspørselen etter enøktiltak ikke er så sterk som jeg skulle ønske den var. Kjøperen fokuserer ikke nok på de viktige tiltakene, sier Boldvik.

Markedssjef i Enova, Anna Barnwell

Markedssjef Anna Barnwell i Enova.

Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Markedssjef Anna Barnwell i Enova mener flere er blitt mer bevisste på at boligen skal være energivennlig. Hun viser til det siste klimabarometeret der 80 % av de spurte svarte at energimerking har betydning når de skal kjøpe bolig.

– Vi kan være enige om at energistandarden ikke er nok verdsatt, og det kan hende at man ikke tenker på det i kjøpsøyeblikket. Derfor bør man øke kompetansen hos kjøperen og hos dem som forteller om boligen, sier Barnwell.