NRK Meny
Normal

Boligprisene falt i desember

Boligprisene har sunket med 0,6 prosent siden november, viser nye tall fra Eiendom Norge. Det siste året har boligprisene i snitt steget med 7,2 prosent.

Boligpriser

Tallene for 2015 viser at boligprisene i snitt har gått opp 7,2 prosent de siste 12 månedene. I desember sank prisene med 0,6 prosent.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Sesongjustert har boligprisene likevel steget med 0,1 prosent i desember.

– Alle byene i Norge har opplevd prisnedgang i desember. Byen hvor prisene har sunket mest er ikke overraskende Stavanger som har en nedgang i desember på 1,3 prosent, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Tall fra Finn.no viser at det i Stavanger og Sandnes ligger ute totalt 1.008 annonser, mens det i Oslo ligger 835 boligannonser ute.

– Det er nesten like mange boliger til salgs i Stavanger som i Oslo, og det sier mye om de forskjellige boligmarkedene. Befolkningsgrunnlaget er vesentlig forskjellig, sier Dreyer.

– Hva sier det om hvordan prisene blir fremover?

– Prisene går opp i Oslo og ned i Stavanger.

Christian Dreyer

Christian Dreyer i Eiendom Norge presenterte boligprisene for 2015 på en pressekonferanse onsdag.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

7,2 prosent vekst i 2015

Tallene for 2015 viser at boligprisene i Norge i snitt har steget med over syv prosent siden 2014. Boligene var i desember 5 prosent dyrere enn på samme tidspunkt i 2014.

– Vi endte på en gjennomsnittlig prisvekst på 7,2 prosent, noe som er sterkere enn hva de fleste spådde ved inngangen av året. Det lave rentenivået har trolig hatt vesentlig betydning for utviklingen, sier Dreyer.

Han tror det lave rentenivået også vil bli en viktig faktor i 2016.

Selger færre boliger

I desember ble det solgt i underkant av 3.000 brukte boliger, noe som er en kraftig nedgang på 6,1 prosent fra samme måned året før. Totalt ble det solgt 88.283 boliger i fjor, det er 3,7 prosent flere enn i 2014.

I Oslo steg boligprisene 9,5 prosent i løpet av fjoråret, mens det andre ytterpunktet er Stavanger, som hadde en prisnedgang på 5,3 prosent.

– Sett året under ett er de regionale forskjellene i det norske boligmarkedet svært tydelige, hvor Oslo og Stavanger er ytterpunktene, mens de øvrige store byene har en mer moderat prisvekst. I 2016 forventer vi at dette utviklingstrekket vil forsterke seg ytterligere, sier Dreyer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger