Hopp til innhold

– Ikke stol blindt på energimerkingen

Når boligeiere energimerker boligen sin har de valget mellom å bruke en enkel eller detaljert registrering. De fleste velger den enkle, og da blir det ofte feil, ifølge takstmann.

Energimerking

ENKEL REGISTRERING: De fleste eldre hus vil få en dårlig energikarakter dersom en velger enkel registrering.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Fra første juli 2010 har alle som skal selge eller leie ut boligen sin, måttet energimerke den. De som har oppgradert boligen sin bør velge en detaljert registrering, men ifølge Tore Rønning, leder av Norges Takseringsforbund avdeling Vestfold, er det en del som har problemer med å forstå hvordan de skal gjøre det.

Tore Rønning

ØNSKER KRAV: Takstmann Tore Rønning skulle ønske det var krav til å bruke fagpersoner for å gjennomføre energimerking av boliger.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

– Slik det er i dag må du ha god byggteknisk kunnskap for å klare og fylle ut den detaljerte registreringen uten hjelp fra fagfolk, sier Rønning.

Får dårligere karakter

Tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som har utformet de ulike registreringsskjemaene, viser at 8–9 prosent bruker den detaljerte registreringen, mens resten velger den enkle.

Den enkle registreringen er ment for dem som har en bolig som er opprinnelig fra byggåret, og for dem som ikke ønsker å bruke så mye tid, sier seniorrådgiver i NVE Olav Isachsen.

Han anbefaler at de som har gjort utbedringer på huset sitt velger den detaljerte registreringen, og eventuelt får hjelp dersom de ikke klarer det på egen hånd.

Rønning mener de fleste vil være avhengig av hjelp dersom de skal fylle ut den detaljerte registreringen. Og han anbefaler også dette.

– Det vil koste rundt 4000–5000 kroner å få en fagperson til å gjøre det for deg, og det vil trolig lønne seg.

Ifølge Rønning er det gjort undersøkelser som viser at samme bolig har gått opp to energikarakterer ved å gjøre en detaljert fremfor en enkel registrering.

– Det er klart dette vil få betydning for markedsverdien. For det reflekterer jo fremtidige oppvarmingskostnader, sier Rønning.

Stort sett fornøyd

Olav Isachsen

DETALJERT REGISTRERING: Seniorrådgiver i NVE Olav Isachsen anbefaler boligeiere å velge detaljert registrering dersom det er gjort utbedringer på boligen.

Foto: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

En brukerundersøkelser Difi har gjort for NVE viser at 68 prosent er fornøyd med nettløsningen, og 79 prosent sier det er enkelt å bruke løsningen.

Det undersøkelsen ikke sier noe om er hvordan disse tallene fordeler seg på enkel og detaljert registrering. Isachsen i NVE kan ikke garantere at folk som burde har valgt en detaljert registrering virkelig har gjort det.

– Det er helt sikkert en god del tilfeller hvor en har valgt enkel registrering og dermed ikke fått med seg at en har byttet vinduer eller etterisolert, sier Isachsen.

Det er kun i Norge det er mulig å gjennomføre energimerkingen selv. Alle andre land i Europa som har direktivet krever at en fagperson gjennomfører registreringen.

Rønning mener det burde være slik i Norge også. Isachsen på sin side mener det er fint at det er en lav terskel for å få attesten, og at boligeierne heller da kan bruke penger på utbedringer.