Hopp til innhold

Facebook kan lese tekstmeldingene dine

Facebook ber brukere av Android-telefoner om tilgang til tekstmeldingene på mobiltelefonen.

Facebook med tilgang til SMS

Når du installerer et program til mobilen din må du godta at programmet får tilgang til enkelte deler av telefonen din.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Tidligere denne måneden fikk det nystartede sosiale nettverket Path kritikk, etter at det ble kjent at nettverkets mobil-app laster opp sensitiv informasjon , blant annet adresseboken, fra mobiltelefonen din til selskapets servere.

Selskapet forklarte funksjonen med at det skulle gjøre det enklere for brukerne å komme i kontakt med venner og familie.

Må godkjenne

Denne uken kunne The Sunday Times fortelle at også Facebook krever tilgang til sensitiv informasjon på telefonen din.

Når man laster ned Facebook-programmet til en Android-telefon, må man godkjenne at programmet får tilgang til ulike funksjoner og informasjon på telefonen.

Programmet krever blant annet tilgang til GPS-funksjonen på telefonen, tilgang til internett og kontaktlisten din.

Men i tillegg vil Facebook ha tilgang til å lese, redigere og skrive SMS og MMS-meldinger.

– Kan lese, gjør det ikke

Avisen hevder at Facebook har innrømmet overfor dem at de har lest brukernes tekstmeldinger under utprøvingen av en ny meldingstjeneste i programmet.

Overfor Business Insider avviser derimot Facebook at de har gått aktivt inn og lest private meldinger.

– Årsaken til at vi ber om denne tillatelsen er at vi internt har testet ut noen produkter som trenger tilgang til SMS-funksjonen på telefonen for å kunne snakke sammen med Facebook-programmet, sier selskapet i en uttalelse til avisen.

– Tilgang til SMS-tjenesten kan også brukes for å betale for innhold via mobiltelefonen, uten at det nødvendigvis er det vi planlegger, sier Facebook som også avviser at det dreier seg om en ny meldingstjeneste, slik avisen skriver.

Facebook viser til at mange andre programmer ber om tilsvarende rettigheter, blant annet produsentene av alternative tekstmeldingsprogrammer til Android.

De innrømmer at de i teorien har mulighet til å koble programmet til SMS-funksjonen, men at det så langt ikke er aktivert.

– Hvis Facebook til slutt bestemmer seg for å lansere denne muligheten, vil vi sørge for at det følger med en utfyllende brukerveiledning, skriver Facebooks PR-representant i Norden Jan Fredriksson i en e-post til NRK.no.

– Tar mye for god fisk

Hans Marius Tessem

Hans Marius Tessem i Slettmeg.no mener folk fortsatt er for ukritiske til sikkerheten på mobiltelefonen.

Foto: Ida Hjerkinn

Wall Street Journal publiserte i fjor en oversikt over hvilken informasjon 101 populære mobilprogrammer krever tilgang til.

Oversikten viser blant annet at 21 programmer krever informasjon om hvor du er, mens 30 krever tilgang til telefonens identifikasjonsnummer.

Seniorrådgiver i Slettmeg.no Hans Marius Tessem sier folk i dag bruker smarttelefonene på samme måte som man brukte datamaskiner på 90-tallet når det gjelder sikkerhet.

– Vi tar alt vi laster ned via Android Market eller App Store for god fisk. Man ser ikke etter hva de ber om tilgang til, sier Tessem.

Han tror en av årsakene til at folk er ukritiske skyldes at det så langt ikke har vært utbredt med alvorlige sikkerhetsproblemer på den mobile plattformen.

– Men man bør spørre seg hvorfor for eksempel et spill krever tilgang til e-posten din, hvor du er og kontaktene dine, sier han.

Han sammenligner det med om en bank skulle krevd å få se bildene i lommeboka di mot at du fikk et bankkort.

Slettmeg og Norsk Senter for Informasjonssikring som driver tjenesten, får få henvendelser om denne problematikken for privatpersoner, men Tessem mener folk bør tenke gjennom hva de godtar av innsyn i telefonen.

– Den største problemstillingen ser vi i forhold til næringslivet. Der bruker man smarttelefonen som jobbtelefon, og da kan det fort bli en miks som ikke er bra, sier Tessem.