Seniorrådgiver i Slettmeg.no, Hans Marius Tessem, omtaler Path som useriøs.
Foto: Ida Hjerkinn– Det er veldig useriøst, sier seniorrådgiver i Slettmeg.no, Hans Marius Tessem.
Det var hackeren Arun Thampi som oppdaget den store personvernsfeilen i Path. Thampi var på jakt etter en måte å lage en OS X-app for det sosiale nettverket da han plutselig så at hele adresseboken hans var blitt lastet opp. Dette hadde skjedd helt uten at Path hadde spurt om lov.
Ikke mange timer etter at Thampi hadde publisert dette på sin nettside, kom administrerende direktør i Path, tidligere Facebook-ansatt Dave Morin, med sitt svar.
– Arun, takk for at du la merke til dette. Vi synes dette er veldig alvorlig. Vi laster opp adresseboken for å hjelpe våre brukere å komme i kontakt med sine venner og familie, i tillegg til å la dem få vite at de nå finnes på Path, skriver Morin.
Du kan lese hele tråden mellom Thampi og Morin på førstnevntes nettside.
Morins Twitter-konto har i dag blitt nedlesset med meldinger fra brukere som mener Path har opptrådt uforsvarlig.
Får ikke svar
Slettmeg.no har så langt mottatt én henvendelse angående Path. En kvinne tok kontakt etter at noen hadde gitt seg ut for å være henne og opprettet en konto, og hun fikk ikke slettet den.
Tessem forteller at Slettmeg.no har forsøkt å komme i kontakt med Path, men har ikke fått svar på sine henvendelser.
Han sier at det er nettopp her man ser forskjell på de store, seriøse nettsamfunnene og de som ikke er det.
– Det kan være vanskelig å komme i direkte kontakt med de som driver nettsamfunnene, men de fleste har i det minste et kontaktskjema. Ofte hører man heller ingenting fra dem, men problemet blir løst, sier han.
– Uvanlig praksis
Eirik Solheim i NRKbeta.
Foto: Svein Aronsen / NRKEirik Solheim i NRKbeta synes det er underlig at det ikke er mulig å selv slette kontoen man har opprettet.
– Dette er uvanlig praksis, for hos de aller fleste tjenestene er det mulig å slette kontoen dersom du har lyst til det. Noen ganger kan det være litt vanskelig å finne fram til, men det er der, sier han.
Han synes heller ikke noe om at Path kopierer hele kontaktlisten din uten å spørre om lov.
– Dette virker ikke som en veldig lur strategi og veldig dumt at dette ikke er et valg for brukeren, sier han.
Solheim mener nettjenester og applikasjoner bør være tydelige på de henter ut av informasjon. Han synes også det er rart at mobiltelefonen selv «gir fra seg» informasjonen uten å si fra til brukeren.
Beklager og har slettet telefonlister
I en e-post til NRK svarer Path-grunnlegger Dave Morin at de beklager telefonbok-nedlastingen og at de har gjort en feil.
– Vi beklager virkelig dersom brukerne er ukomfortable med hvordan applikasjonen brukte telefonkontaktene deres, skriver han.
Han skriver videre at etter tilbakemeldinger fra brukere innså de at måten de hadde laget sin «legg til venner»-funksjon var feil.
Han understreker videre at informasjonen kun ble brukt til å finne brukernes kontakter som også bruker Path, eller når noen av dem oppretter en profil. Ifølge Morin ligger også brukernes telefonlister kryptert på Path sine servere.
– Vi har nå slettet alle brukernes telefonlister som var blitt lastet ned til våre servere. Brukerne stoler på oss, og vi ønsker at de skal føle at de har full kontroll over informasjonen på Path, skriver han.
Morin opplyser at i den siste og oppdaterte versjonen av Path må du selv aktivt si ja eller nei til om Path kan laste ned telefonlisten fra mobiltelefonen din.
Path opplyser også til NRK.no at den eneste måten å få slettet en profil på er å sende e-post.
– Dette kan ta opptil 48 timer. Den siste tiden har vi hatt det veldig travelt. Dersom en bruker ønsker å slette kontoen, ber vi om at de sender en e-post om dette til Path igjen, heter det i e-posten.
Vokser raskt
Skuespiller Ashton Kutcher er blant dem som har investert i det sosiale nettverket Path.
Foto: Evan Agostini / ApPath ble lansert i november 2010 av tidligere Facebook-ansatt Dave Morin. Det mobilbaserte sosiale nettverket ble tidlig lansert som en utfordrer til Facebook-tronen, men slet med å verve medlemmer.
Morin har imidlertid fått med seg flere kjente fjes innenfor bransjen, blant dem finner vi tidligere visepresident i Facebook, Matt Cohler, Digg-grunnlegger Kevin Rose og skuespiller Ashton Kutcher. Ifølge Cnet News hadde Path et oppstartsfond på over 14 millioner kroner.
I november 2011 lanserte Path en rekke nye oppdateringer, noe som fikk medlemstallet til å øke. Innen desember 2011 hadde nettverkets brukere blitt tidoblet, fra 30.000 til 300.000 brukere.
I dag kan Path skryte av over én million brukere. Selv om Morin for øyeblikket kun er å regne som rusk i øyekroken til mektige Facebook, har flere og flere fått opp øynene for dets noe uvanlige utforming.
– Du bør alltid ha kontroll over din informasjon og dine opplevelser, står det på nettverkets hjemmesider.
Bruker «sleipe måter»
Tessem sier at enkelte nettsamfunn opererer på det han kaller en «sleip måte».
– Enkelte ganger kan det være at du har opprettet en profil nesten uten å vite om det, og så står du der og får ikke slettet kontoen. Noen ganger kan det skje veldig fort og slike tilfeller er vriene å håndtere. Det er blant annet problematisk fordi mange av de mindre og mer ukjente nettstedene ofte har et mye mindre apparat bak og det er vanskelig å si noe om seriøsiteten deres, sier han.
Han legger til at det også finnes veldig små nettsteder som tar alle henvendelser virkelig på alvor og svarer med én gang.
– Ikke gå «all in» med en gang
Tessem i Slettmeg.no sier at et generelt råd til folk som er nysgjerrige på nye nettsamfunn er å begrense hva du legger ut av informasjon om deg selv helt i startfasen.
– Hvis du da er så uheldig å komme borti et veldig useriøst sted og ikke får slettet profilen, er det likevel ikke veldig krise om den informasjonen ligger der. Man trenger ikke å gå «all in» i første runde, sier han.