Hopp til innhold

Vil åpne Shakespeares grav for å finne ut om han røyka marihuana

Sør-Afrikanske forskere vil analysere beinrester for å finne ut mer om dramatikerens rusvaner og død.

Shakespeares grav

På Shakespeares grav står det klart og tydelig at han ikke vil røres etter sin død.

Ble Hamlet, Romeo & Julie og MacBeth skrevet i cannabisrus?

Francis Thackeray mener mye kan peke mot det, og har nå søkt Church of England om tillatelse til å åpne poetens grav for å finne et endelig svar.

Velkjent urt

Thackeray, som er sjef for instituttet for menneskets evolusjon ved Witwatersrand-universitetet i Johannesburg, fant i 2001 spor av marihuana på pipefragmenter funnet i Shakespeares hage.

Det som kan ha vært rusreferanser i Shakespeares verker, blant annet til noted weed (velkjent urt - nå slang for marihuana) i Sonnett 76, har også vært med på å gi antropologen lyst til å komme til bunns i saken.

– Finner vi hår, eller keratin fra negler, vil vi kunne analysere dette kjemisk for å finne ut om det inneholder små spor av marihuana, sier Thackeray til LiveScience.

Han har også planer om å studere benrester og tenner i håp om at det kan gi ny kunnskap om hva Shakespeare døde av.

– Tennene kan avsløre om han gjennomgikk perioder med stress og sykdom - for eksempel pest som drepte mange på 1600-tallet, forklarer Thackeray til FoxNews.

Ikke forstyrr

Shakespeare, som nesten 400 år etter sin død fortsatt er en av verdens mest kjente dramatikere, hadde lite lyst til å bli forstyrra i grava.

På gravsteinen står det blessed be the man that spares these stones, and cursed be he who moves my bones - et budskap det er vanskelig å misforstå.

Dette stopper uansett ikke Thackeray, som mener hans plan ikke bryter med avdødes ønsker.

Han vil benytte seg av overflateskanning som registrerer skjelettrestene digitalt, for så å rekonstruere dem tredimensjonalt. Og siden hår og negler ikke nevnes på gravsteinen synes Thackeray han har sitt på det tørre.

Likegyldig ekspert

Kirsti Minsaas har doktorgrad i Shakespeare, men venter likevel ikke i spenning på siste nytt om The Bards rusvaner.

– Jeg er likegyldig til dette, og tror ikke så mange som er opptatt av Shakespeare bryr seg om dette, sier hun til NRK.no.

– Thackerey har nok en mer sosiologisk tilnærming til Shakespeare.

  • Les:

Hun kan heller ikke huske noen opplagte rusreferanser i dramagigantens verker.

– Det er litt diskusjon rundt dansk alkoholisme i Hamlet, men jeg kommer ikke på noe mer.

Thackeray har fortsatt ikke fått Church of England til å godkjenne planene, men håper det lar seg gjøre tidsnok til at resultatene kan fremlegges før 400-årsdagen for legendens død i 2016.