Hopp til innhold

Åtte års fengsel for Shakespeare-heleri

Briten Raymond Scott er dømt til åtte års fengsel for kulturvandalisme og heleri. Dommeren mente han ville imponere en kvinne med inntektene fra den stjålne Shakespeare-skatten.

Shakespeare

Shakespeares skuespill ble utgitt som samlede verker på 1700-tallet. For 12 år siden forsvant en av bøkene sporløst fra Universitet i Durham

Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Antikvar Raymond Scott fra Durham i England, er frikjent for tyveriet, men ble dømt til åtte års fengselsstraff for heleri, skriver BBC News i dag. Dommeren la vekt på at Scott ville tjene seg rik på den stjålne kulturskatten for å imponere en kvinne fra Cuba.

Stjålet Shakespeare-skatt dukket opp etter ti år

1998 ble en antikvarisk kopi av Shakespeare-skuespill, skrevet i 1623, stjålet fra Universitetet i Durham.

Den tilhører kvintessensen av engelske kulturskatter, og å gjøre skade på den er kulturvandalisme, sa dommer Richard Lowden i retten.

Boken stammer fra et sett samlede verker utgitt på 1700-tallet og kan i dag være verdt så mye som en million britiske bund.

Ti år etter tyveriet forsøkte Raymond Scott å levere inn eksemplaret til et Folger-bibliotek i USA. Da var boken stygt medtatt, men inntakt, bortsett fra det første bladet som viste at boken tilhørte Universitet i Durham, det var revet ut.

De ansatte varslet politiet, og antikvaren ble tatt.

Ville leve playboyliv

I følge dommeren i retten, hadde Scott beholdt eksemplaret hjemme hos seg selv i ti år. Han skal også ha skadet det med vilje eller vært delaktig i det. Dommeren uttalte seg også om Scotts motiver for å stjele det verdifulle Shakespeare-bindet.

–Du ville finansiere en ekstremt lukseriøs playboy-tilværelse for å imponere en kvinne du møtte på Cuba, sa dommeren.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)