Hopp til innhold

Døgnet 1,8 mikrosekunder kortere

Jordskjelvet som rammet Japan fredag var så kraftig at jorda begynte å rotere raskere. Dermed er døgnet blitt litt kortere.

Ferge på land i Otsuchi

Flere havnebyer ble fullstendig ødelagt av tsunamien. Det fryktes at flere tusen mennesker er omkommet etter at Japan ble rammet av det verste jordskjelvet i landets historie.

Foto: HO / Reuters

Terje Wahl, Norsk Romsenter.

Terje Wahl ved Norsk Romsenter sier Japan sier pilotene må huske å stille GPSen nå som Japan har flyttet seg 2,4 meter.

Foto: romsenter.no
Germany Japan Earthquake

Satellittbilder av kysten ved havnebyen Soma. Bildet til venstre er fra 5. sept. 2010. Bildet til høyre er fra 12. mars 2011.

Foto: DLR/Rapid Eye / Ap
Sprekk i veien i Rikuzentakata

I Rikuzentakata har veien delt seg i to. Japans største øy har flyttet seg 2,4 meter som følge av jordskjelvet.

Foto: LEE JAE-WON / Reuters

Nye analyser etter det kraftige skjelvet som rammet Japan fredag morgen, tyder på at jorddøgnet har blitt 1,8 mikrosekunder kortere, sier NASA-geofysiker Richard Gross, ifølge CBS News.

Et mikrosekund tilsvarer en milliondels sekund, og utgjør dermed en svært liten endring. Da Chile ble rammet av jordskjelv i fjor ble døgnet forkortet med 1,26 mikrosekunder.

Gross sier beregningene kan endre seg etter hvert som NASA får mer data fra skjelvet.

Endret overflaten

Avdelingsdirektør ved Norsk Romsenter Terje Wahl sier til NRK.no at jordplatene som møttes utenfor Japan har endret jordas overflate.

Når jordens masse beveger seg, kan det påvirke jordens rotasjon.

Endringen i jordrotasjonshastigheten kan sammenlignes med en isdanser som gjør en piruett.

Når en isdanser legger armene inn til siden spinner han fortere. Det samme skjer med jorden når jord- og steinmasser flytter på seg - rotasjonen endres.

– Hastighetsendringen er så liten at den ikke får noen merkbare konsekvenser for oss mennesker, sier Wahl.

Flyttet seg

Japan ligger i et område som er svært utsatt for jordskjelv, og ligger i et brytningspunkt mellom fire tektoniske plater.

Skjelvet som rammet Japan hadde styrke 9 og har gitt en bruddsone i jordskorpen på 400-500 kilometer. Skjelvet er det kraftigste Japans historie.

Den største øya i Japan, Honshu, flyttet seg 2,4 meter under skjelvet, ifølge geofysiker Kenneth Hudnut hos U.S. Geological Survey.

– Vi ser at én GPS-stasjon flyttet seg 2,4 meter, sier Hudnut.

– Må oppdatere GPSen

– Japan har virkelig fått seg en kraftig trøkk. Skjelvet har dyttet landet bortover, sier Terje Wahl.

Wahl sier at forskyvningen fører til at GPSer må rekalibreres. For eksempel må fly som skal lande på Honshu huske å oppdatere GPSen.

Forskyvningen kan også få konsekvenser for båttrafikken. Skjær og grunner kan også ha forflyttet seg. Derfor må GPS-koordinatene oppdateres.

Wahl tror forskyvningene er størst i nærheten av skjelvets episenter.

– En konsekvens er at nye spenningsområdet bygger seg opp. Nå må japanerne på nytt tegne opp hvor de tror det neste jordskjelvet inntreffer, sier han.

Vokser i omfang

Omfanget av katastrofen i Japan vokser for hver time som går.

Politiet er sikre på at over 10.000 mennesker har mistet livet. Nesten 600.000 personer er evakuert som følge av jordskjelvkatastrofen søndag kveld, ifølge NTB.

Der det før var byer, er det nå bare gjørme og avfall. Bygninger, tog og småfly ligger strødd som barneleker etter at de mektige tsunamibølgene raserte området rundt kystbyen Sendai. Mellom 200 og 300 omkomne er så langt funnet i denne byen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video b68bb174-0e57-41b8-910d-ed0822e7a623.jpg

Dette er det største jordskjelvet i Japans historie. Se innslag fra TV-kanalen NHK.