Facebook, illustrasjonsbilde - BLOKKERER: Mange ungdommer vil ha Facebook i fred fra foreldrene. - Foto: ALIK KEPLICZ / AP

BLOKKERER: Mange ungdommer vil ha Facebook i fred fra foreldrene.

Foto: ALIK KEPLICZ / AP

Dropper mor og far på Facebook

Mer enn én av tre under 22 år avviser vennskap med foreldre på Facebook.

Hele 38 prosent av ungdom mellom 13–15 år forteller at de har avvist familiemedlemmer på Facebook.

Det samme gjelder 36 prosent av ungdom mellom 18 og 22 år. Det kommer fram i en undersøkelse gjennomført ved NTNU, skriver Stavanger Aftenblad.

Vil skjule personlige ting

Forskeren som har gjennomført undersøkelsen, er ikke overrasket.

– Det er de unge som ønsker å holde foreldrene ute av Facebook. Det er mulig de vil skjule personlige ting, og at de ser Facebook som sin egen personlige arena som de ikke vil foreldre skal bry seg med. De vil ha sitt eget sted, sier førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU.

Avviser folk de ikke liker

Facebook-undersøkelsen hun gjorde i fjor viser også at i motsetning til de unge, har bare én av ti brukere over 39 år avvist familiemedlemmer.

– Det kan tyde på at det er mindre viktig for de eldre. Svært mange under 13 år har imidlertid foreldrene på Facebook. Det tyder på at foreldrene har gitt tillatelse til å være der selv om man egentlig skal være over 13, mot at de får følge med på hva barna gjør, sier Skog.

Hele 69 prosent av ungdommene mellom 18 og 22 år har avvist folk de ikke liker. Et flertall i alle aldersgrupper over 13 år har gjort det samme.

Godtar du alle venneforespørsler på Facebook? Si din mening her!

(NTB)

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.
Hvor brennbar er en bursdag? Eller en laptop i sofaen? Vi tester om gardiner av bomull brenner raskere enn gardiner av polyester og oppdager at den samme madrassen brenner dårligere i England enn i Norge.
Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen ser på fenomenet matallergi og intoleranse. En million nordmenn oppgir at de har matallergi eller er intolerante, men hvorfor tåler vi ikke lenger melk og brød? Programleder Andreas Wahl blir kurert for egne brødtraumer hos en kinesiolog og sender kjernesunne Eva til allergitesting på alternativmarkedet. Sesong 2 (4:6)
Hvorfor tolererer vi ikke offentlig sinne her i landet? Er det så farlig å være litt sint? Abels Tårn. Talk Radio.