KENYA JANE GOODALL - Forfedrene våre lærte å gå på to bein fordi de skulle bruke hendene til å samle inn verdifulle matvarer. Orangutangen, sjimpansen og gorillaen kan kaste lys over hvordan forfedrene våre utviklet seg til mennesker. - Foto: JEAN-MARC BOUJU / AP

Forfedrene våre lærte å gå på to bein fordi de skulle bruke hendene til å samle inn verdifulle matvarer. Orangutangen, sjimpansen og gorillaen kan kaste lys over hvordan forfedrene våre utviklet seg til mennesker.

Foto: JEAN-MARC BOUJU / AP

Derfor begynte forfedrene våre å gå oppreist

Forfedrene våre reiste seg på bakbeina fordi de skulle bruke hendene til å hamstre med. Det lærte oss å gå på to bein, ifølge en oppsiktsvekkende internasjonal studie.

placeholderImage

Hva fikk forfedrene våre til å reise opp seg og gå på to bein? Spørsmålet har plaget evolusjonsforskere lenge.

Nå har en rekke av verdens ledende forskere – fra USA, England, Portugal og Japan – funnet en del av svaret ved å se på vår nærmeste slektning, sjimpansen. Konklusjonene får støtte fra to eksperimentelle observasjonsstudier.

Mennesket går på to bein fordi forfedrene våre skulle bruke hendene til å bære så mye mat som mulig. Det skjedde for for seks millioner år siden, og sjimpansene gjør det i dag.

Les hele saken hos forskning.no.

.

Orienteringsevnen blir bl.a satt på prøve i dagens program, når deltakerne må spille krokett i blinde, med seg selv som ball! Vi møter også den blinde 18-åringen Dave Janischak, som orienterer ved hjelp av sin egen sonar, tungen! (2:6)
Hvor brennbar er en bursdag? Eller en laptop i sofaen? Vi tester om gardiner av bomull brenner raskere enn gardiner av polyester og oppdager at den samme madrassen brenner dårligere i England enn i Norge.
Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen ser på fenomenet matallergi og intoleranse. En million nordmenn oppgir at de har matallergi eller er intolerante, men hvorfor tåler vi ikke lenger melk og brød? Programleder Andreas Wahl blir kurert for egne brødtraumer hos en kinesiolog og sender kjernesunne Eva til allergitesting på alternativmarkedet. Sesong 2 (4:6)