Hopp til innhold

Forskere fant liv på 33 000 fot

Forskere fant enorme mengder bakterier i ugjestmilde omgivelser, høyt oppe i atmosfæren. Det gir håp om å løse klimautfordringene.

Georgia Tech

En forsker fra universitetet Georgia Tech undersøker en bakterieprøve dyrket fram av organismer funnet på 33 000 fots høyde.

Foto: Gary W. Meek / Georgia Tech

Jorda er innkapslet i et belte med mikroorganismer, blant dem E.coli- og streptokokkbakterier. Det er blant teoriene forskere fra det amerikanske universitetet Georgia Tech nå har satt fram, etter å ha analysert luftprøver tatt i 33 000 fots høyde.

De fikk bruke NASAs DC-8, eller det flygende laboratoriet, og forskerne brukte en vakuumpumpe for å samle inn materialet.

Bakteriene lever under frysepunktet i oksygenfattige omgivelser med store mengder UV-stråling, noe som ikke i utgangspunktet er en god oppskrift for overlevelse. Mesteparten av partiklene var da også havsalt og støv, men likevel var om lag 20 prosent av de innsamlede prøvene bakterier og soppsporer.

Les resten av rapporten her (ekstern lenke)

LES OGSÅ: Vil ha samfunnsdugnad for å sikre drikkevannet
LES OGSÅ: Bellona jublar for CO2 fangst hos Norcem i Brevik

Sendte NASA-fly etter tornadoer

Forskerne sendte et NASA-fly over Det karibiske hav for å samle inn luftprøver i kjølvannet av to tornadoer, Earl og Karl, og hypotesen var at det skulle være tegn til liv der oppe, men absolutt ikke i så stort omfang. Bakteriene hadde egenskaper som gjorde dem i stand til å overleve og formere seg, selv i de tøffe omgivelsene.

Funnene til tross: forskerne har liten til ingen forklaring på hva bakteriene gjør der oppe.

– Nei, de vet ikke det, men hypotesen er at de er helt sentrale for atmosfæren, sier mikrobiologen Kostas Konstantinidis ved Georgia Tech til nettstedet popsci.com.

Det kan bety at bakteriene spiller en viktig rolle i å omdanne CO2 til næringsstoffer, det kan bety at de bidrar til å styre værsystemer, eller det kan bety at de sprer sykdommer verden over. Forskerne er ennå ikke sikre.

LES OGSÅ: Farlige bakterier bekymrer
LES OGSÅ: Døde områder vokser i verdenshavet

Kan være essensielle for klimautviklingen

Én hypotese er at bakteriene spiller en langt viktigere rolle for utviklingen av jordas atmosfære enn tidligere antatt. Dagens teorier om klimaets utviklinger er basert på gassdynamiske modeller, uten å ta hensyn til andre faktorer, og forskerne tror bakteriene spiller en vesentlig rolle i hvordan været utvikler seg.

Men uansett hvilken funksjon bakteriene har nå, ser andre forskere at disse bakteriene kan bli viktige for å møte dagens klimautfordringer. Som Anne Womack ved universitetet i Oregon, også det i USA.

– Hvis vi kan finne ut mer av hvilken rolle de spiller, kan vi kanskje i framtida modifisere bakterier som kan bryte ned skadelige stoffer i atmosfæren, sier hun, ifølge nettstedet.

LES OGSÅ: Vil verne unike korallrev i Trondheimsfjorden